Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 усмивки на слънчеви деца греят в Морската градина на Варна

БНР Новини
Снимка: downsyndrome.bg

Четиридесет и седем. Едно неутрално число, докато не го натоварим със смисъл. Четиридесет и седем хромозоми – само още една дума, а съчетанието вече проблясва с енергийния заряд на мълния. И когато светлината й освети предубедеността, клишето и страха, с тях ще бъде свършено.

47 усмивки” на деца със синдрома на Даун в продължение на месец ще посрещат гостите на Морската градина във Варна /17.08-17.09/. Фотографската изложба е идея на сдружението на родителите им и носи едно-единствено послание – животът е по-хубав с усмивка, а усмивките на всички деца си заслужава да бъдат забелязвани.

Снимка




СнимкаТони Маринова е една от майките, която се сблъсква с проблема “една хромозома в повече”, и като всички тях изпада в шок. През 2009 г. тя ражда своето момиченце Яница, а днес е благодарна на Сдружението на родители на деца със синдрома на Даун, че са й помогнали „бързо да си стъпи на краката”, както се изразява тя.

До този момент диагнозата синдром на Даун за мен беше въплъщение на нещо много страшно. Смятах, че това е едва ли не присъда за бъдещия ми живот и че предишният е свършил. Нищо подобно – животът ми започна наново с друго темпо, с нови неща. Със сигурност едно такова дете изисква много повече грижи и отдаденост от един родител, но това не означава, че задължително носи страдание в семейството. Напротив, всичко е въпрос на гледна точка и на уредба в държавата.

СнимкаОказва се обаче, че вместо да бъдат хуманни жреци, лекарите често се намесват в личния избор на ужасените родители.

Един от основните проблеми е, че още в родилното отделение лекарите си позволяват да те настройват срещу детето ти, да ти влияят да го изоставиш, да ти обясняват как от него човек не става и куп други неистини – разказва Тони Маринова. – Синдромът обаче до голяма степен не е това, което е бил – например когато тези лекари са учили. Медицината се е развила и те трябва да го знаят. А думите им, че децата със синдром на Даун не живеят дълго, е все по-голям мит. Съпътстващите заболявания се тушират, сърдечните малформации се оперират, децата получават шанс да се развиват благодарение на адекватната помощ на логопеди, психолози, специалисти, с които вървим ръка за ръка всеки ден. Покрай интернет ние много четем, свързваме се с хора от различни държави, сверяваме часовника си. И ние вярваме в децата си. Това, че все по-често те са в масовите детски градини и училища, че се развиват заедно със своите връстници, ги прави много по-различни от тези преди 20 години.

СнимкаНо въпреки че вратите все повече се отварят, истината е, че учителите нямат нужната подготовка, за да помагат на децата с проблем в образователния процес.

Не е само въпрос на присъствие в детската градина или в училище, а на качествено образование – категорична е Тони Маринова. – По принцип всяко дете има свои дефицити или проблеми. Представете си един учител, който има 25-30 деца в клас и трябва да обръща внимание на още няколко с проблем – изключително трудно е. А когато нямаш и квалифицирана подкрепа, нещата вървят към интеграция на хартия. Но въпреки всичко аз съм оптимист, защото от нас, родителите, най-вече зависи да инициираме тези промени.

Въпрос на късмет е да попаднеш на хора, които да повярват в детето ти и да рискуват – просто те не са подготвени и се плашат от неизвестното, убедена е Тони Маринова. Малката Яница е имала късмет. Тя посещава масова детска градина и е „специалната приятелка” на всички малчугани. И някой ден, когато нейните приятели пораснат, ще се забравят табутата към хората с проблем. Междувременно можем да поспрем без предубеждения пред фотографиите на слънчевите деца, които от всичко най-добре умеят да се усмихват. Неслучайно за тях казват, че носят в себе си синдрома на любовта.

Снимки: downsyndrome.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35