Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни нарушения при плажни концесии в "Слънчев бряг" и в Несебър

Снимка: БГНЕС

Фрапиращи нарушения са открити при проверки на плажовете "Слънчев бряг - север" и "Несебър - юг". Концесиите за тях най-вероятно ще бъдат прекратени, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Основните разминавания са в квадратурата на търговските обекти на повече от разрешеното, специално за курортния комплекс, както и при свободната зона за чадъри, коментира Ангелкова:

60 процента е платена зона, 40 процента е свободна зона, което за мен е фрапиращо – 10 процента никак не са малко. Както и излазът, който трябва да бъде равноправен, осигурен с равен достъп до морето за платена и свободна зона. Той е 70 процента по отношение на платената и 30 на свободната.

Очаква се неустойката на "Слънчев бряг" да достигне или надмине 300 хиляди лева. Вероятно концесията на двата плажа ще бъде отнета, за което има и решение на Министерския съвет. Очаква се контролната комисия да излезе със становище до 30 септември. 

От една седмица се извършват проверките на плажовете от страна на Министерството на туризма. Около 40 плажа са обиколени от експерти до момента. Други сериозни нарушения няма.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!