Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КвАРТал фест ни напомня за наследството, което трябва да опазим

БНР Новини
Снимка: Райна Тенева

Ако потърсите информация за „Арт квартал“ в интернет, ще откриете стотици примери за такива из цял свят. Подобни квартали има в Лос Анджелис, Оклахома, Портланд, Лондон, Краков, Барселона… Там артистите имат свое пространство, където да създават и излагат творчеството си, а гражданите и туристите – място за незабравима разходка в артистична атмосфера и за среща с най-различни хора и техните таланти.

Примерите за въздействието на  подобни квартали върху развитието на градовете са показателни. През последните години зачестяват идеите за обособяването на  подобна действаща културна зона в София. Една от тях е пилотното издание на КвАРТал фестивал между 16-18 септември, в района на стария еврейски квартал в София. Той е разположен в периметъра между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Какво е онова, което го отличава от други градски фестивали, разговаряме с един от организаторите му Мартина Стефанова:

Идеята е чрез него да представим по-големия проект, за който работим, а именно – инициативата „КвАРТал”, която цели обособяването на културен такъв в София. Самият фестивал ще представи на хората от квартала и на прииждащите тук, неговия потенциал малките пространства, уличките, къщите, архитектурно-историческите забележителности. Ще разкрие тези страни на квартала, които са забравени или загубени. Ще поставим акцент върху различните места в района – заведенията, киното, ателиетата,свързвайки ги в общ ансамбъл. Така ще помогнем на хората да усетят мястото, където живеят.


А ето и причината да изберат този квартал за сцена на фестивала:

След изследване на градската среда, установихме, че по-подходящо място за подобен арт и културен квартал в София няма. Всичко тук е събрано на едно място и е създадена почти готова среда. Другата ни цел е да обърнем публичното внимание към този архитектурен резерват и старите къщи, които все още са тук, тъй като една след друга си отиват. Това са сгради, които имат нужда от закрила, защото те създават облика на този стар център.


В рамките на три дни, КвАРТал фест ще ни предложи богата музикална програма, представления, лекции арт работилници и спортни центрове.
Специална обиколка ще покаже сградите с интересна архитектура, както и имоти, които могат  да се наемат за реализиране на различни бизнес и артистични проекти. Предвидени са също и специални гурме и бар обиколки с много изненади. Какво още не бива да пропускаме?

Ще има няколко изложби и  турове, които ще разказват за миналото. Предвиждаме историческа и археологическа разходка. Всъщност това е старият еврейски квартал, който преди години е бил изключително поддържан и облагороден. След това много от хората заминават за Израел. Така кварталът и къщите остават изоставени в по-голямата си част. Именно затова в рамките на фестивала ще бъде отворена синагогата и музеят към нея. Там всеки един ще може да дойде и да чуе повече детайли за историята.


Според Мартина, нуждата от артистичен квартал е повече от видима, тъй като има много енергия и желание той да се създаде. Необходим е и в контекста на културното и социално-икономическото развитие на града.

Дали КвАРТал фест ще даде  сериозен стимул за развитието на независимо  артистично пространство в София, предстои да видим. Надяваме се, тъй като такива артистични практики, трансформиращи  занемарените градски пространства, са шансът за съхраняване и рестартирането на градската култура в българската столица.

Снимки: Райна Тенева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29