Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната агенция и регионалното министерство с нов подход към безопасността по пътищата

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Нов подход към осигуряване на пътната безопасност осъществяват пътната агенция и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана ясно на форум за строителството през 2017-та година, организиран от Камарата на строителите в България.

Ще се инвестира повече в пътна безопасност, увери строителният министър Лиляна Павлова. Това ще се прави в партньорство с браншовите организации:

От гледна точка на обезопасяването работим по наредби, с които да променим подхода и изискванията, ако щете и към пешеходните пътеки, към надписа "Погледни наляво" или "Погледни надясно". Фокусът е по-малко жертви на пътищата, повече мерки за пътна безопасност, двойни мантинели за пътуващите на мотор, особено по главните пътища, и все повече такъв тип обезопасителни мерки.

Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров добави, че целта е да бъде повишено вниманието на водачите, особено в близост до училища:

Ще се прави анализ на ПТП-тата с голяма честота, така че да се заостри вниманието на съответните водачи, говорим за големите превозни средства - след като има такъв знак и е настъпило такова ПТП, каква ще е отговорността на водача. Искаме да заострим вниманието и на самите преминаващи по пешеходните пътеки, имайки предвид, че това са основно деца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!