Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Лазаров: Отлагането на строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще има катастрофални последици

инж. Лазар Лазаров
Снимка: вестник

През пролетта на следващата година може да започне строителството на отсечката от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, ако не се лутаме в търсенето на нови варианти. Това стана ясно на дискусия за бъдещето на проекта. Ако той бъде одобрен и изграждането му започне в началото на следващия строителен сезон, до 2020 година магистралата може да бъде завършена, изчислиха представители на строителната общност и бизнеса, експерти по безопасност на движението, и неправителствени организации. Според председателя на пътната агенция Лазар Лазаров, отлагането на проекта ще доведе до катастрофални последици - икономически и екологични.

Защото обрича проекта да не бъде изпълнен. Това не е заплаха. Сами видяхте, че рано или късно, дори и за неизпълнението на даден проект, визирам случая, на така наболелия в днешно време "Белене", сметката трябва да се плати в един даден момент. Тук мащабът е много по-голям, сметката е много по-голяма.

В момента проектът през дефилето е на ниво преки инвестиционни проучвания. Очаква се изготвянето на оценката на околната среда, идейните проекти, отчуждаването на земите. От Камарата на строителите излязоха с декларация за категорична подкрепа на проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!