Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима млади изследователи получиха наградата „Джон Атанасов”

БНР Новини
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев отличи талантливи учени и предприемачи с престижната награда „Джон Атанасов“. Това е една традиция, която президентската институция спазва вече 13 години. Датата 4 октомври също не е избрана случайно, тъй като тогава е рожденият ден на именития наш сънародник, създател на първия компютър.

Кой получи наградата тази година ще научим от Анна-Мари Виламовска - секретар по иновационни политики към президента:

Тази година е може би най-силната. Имаме огромен брой кандидатури за научната награда „Джон Атанасов“, но не броят е важен, а калибърът. Една от добрите новини е, че сред наградените за първа година имаме жени. Тъй като кандидатите бяха изключителни, тази година за първи път нямаме един победител, а трима, които споделят тази награда - доктор Елица Кьосева, доктор Зорница Козарева и доктор Веселин Райчев.

Постиженията им са в областта на физиката, компютърната лингвистика и изкуствения интелект. Ето какво сподели една от наградените - доктор Зорница Козарева:

Моята област е компютърната лингвистика. Спечелих наградата за моите научни постижения в това, да накараме машините да разговарят с хората и да им помагат. Това е доста трудно нещо. Направих много публикации в тази дисциплина, а след това реших да се преместя в индустрията и да помогна системите да разбират естествения език по-добре. В момента разработвам дигитален асистент, с който може да си контролирате къщата. Целта е да създадем системи, които да ни помагат за нещата, които правим в ежедневието и ни отнемат много време. Например ако искаш определена стока, можеш да си я поръчаш през дигиталния асистент. За мен тази награда символизира дългогодишен труд и усилия, за да стигна дотук. В бъдеще се надявам да успеем да построим по-добри системи, които да разбират хората.

Според нея, ролята на  дигиталните асистенти в ежедневието ни ще става все по-голяма. В един момент някои професии може би ще изчезнат, тъй като заетите в тях  ще бъдат заместени от машини. Ще можем да пазаруваме всичко от дома си, няма да има нужда да управляваме автомобила си, а само ще му зададем желаната дестинация.

Наред с голямата награда, президентът връчи и своето отличие за проект с висок обществен принос на Дарин Маджаров и Николай Жейнов. Те са създали своя образователна платформа, в която има видео уроци и упражнения по всички предмети, изучавани от 1-и до 12-и клас. В нея могат да бъдат разгледани 7000 урока с упражнения към тях.

Същата грамота получиха и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов за своето приложение, в което хората могат да подават своите сигнали за нередности. До момента в него има над 4000 сигнала.

Награди получиха и наши ученици, заели престижни места в някои от най-трудните олимпиади по информатика и информационни технологии.

Развитието на науката и образованието и подпомагането на изследванията в различни области са инвестиция в бъдещето. Тя гарантира нашето възраждане като народ и ни напомня, че не бива да се отказваме и обезверяваме. Освен това имаме достатъчно квалифицирани кадри, които искат да развиват  свой бизнес в България. Страната ни става все по-привлекателна и за чуждите компании  и инвеститори заради ниските за стандарта им данъци. Не бива обаче да приемаме всичко това за даденост. Нужно е постоянно да работим за този имидж и да знаем, че един ден свършеното от нас, ще даде своите плодове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и през първия почивен ден

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд,..

публикувано на 16.08.24 в 19:05

България днес - 16 август 2024 г.

В „България днес“ на 16 август научаваме как се подготвят за новата учебна година в гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Цариброд, както и четат ли български книги младежите от българското национално малцинство в сръбския град. Традиционно в..

публикувано на 16.08.24 в 19:00

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската..

публикувано на 16.08.24 в 18:25