Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима млади изследователи получиха наградата „Джон Атанасов”

БНР Новини
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев отличи талантливи учени и предприемачи с престижната награда „Джон Атанасов“. Това е една традиция, която президентската институция спазва вече 13 години. Датата 4 октомври също не е избрана случайно, тъй като тогава е рожденият ден на именития наш сънародник, създател на първия компютър.

Кой получи наградата тази година ще научим от Анна-Мари Виламовска - секретар по иновационни политики към президента:

Тази година е може би най-силната. Имаме огромен брой кандидатури за научната награда „Джон Атанасов“, но не броят е важен, а калибърът. Една от добрите новини е, че сред наградените за първа година имаме жени. Тъй като кандидатите бяха изключителни, тази година за първи път нямаме един победител, а трима, които споделят тази награда - доктор Елица Кьосева, доктор Зорница Козарева и доктор Веселин Райчев.

Постиженията им са в областта на физиката, компютърната лингвистика и изкуствения интелект. Ето какво сподели една от наградените - доктор Зорница Козарева:

Моята област е компютърната лингвистика. Спечелих наградата за моите научни постижения в това, да накараме машините да разговарят с хората и да им помагат. Това е доста трудно нещо. Направих много публикации в тази дисциплина, а след това реших да се преместя в индустрията и да помогна системите да разбират естествения език по-добре. В момента разработвам дигитален асистент, с който може да си контролирате къщата. Целта е да създадем системи, които да ни помагат за нещата, които правим в ежедневието и ни отнемат много време. Например ако искаш определена стока, можеш да си я поръчаш през дигиталния асистент. За мен тази награда символизира дългогодишен труд и усилия, за да стигна дотук. В бъдеще се надявам да успеем да построим по-добри системи, които да разбират хората.

Според нея, ролята на  дигиталните асистенти в ежедневието ни ще става все по-голяма. В един момент някои професии може би ще изчезнат, тъй като заетите в тях  ще бъдат заместени от машини. Ще можем да пазаруваме всичко от дома си, няма да има нужда да управляваме автомобила си, а само ще му зададем желаната дестинация.

Наред с голямата награда, президентът връчи и своето отличие за проект с висок обществен принос на Дарин Маджаров и Николай Жейнов. Те са създали своя образователна платформа, в която има видео уроци и упражнения по всички предмети, изучавани от 1-и до 12-и клас. В нея могат да бъдат разгледани 7000 урока с упражнения към тях.

Същата грамота получиха и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов за своето приложение, в което хората могат да подават своите сигнали за нередности. До момента в него има над 4000 сигнала.

Награди получиха и наши ученици, заели престижни места в някои от най-трудните олимпиади по информатика и информационни технологии.

Развитието на науката и образованието и подпомагането на изследванията в различни области са инвестиция в бъдещето. Тя гарантира нашето възраждане като народ и ни напомня, че не бива да се отказваме и обезверяваме. Освен това имаме достатъчно квалифицирани кадри, които искат да развиват  свой бизнес в България. Страната ни става все по-привлекателна и за чуждите компании  и инвеститори заради ниските за стандарта им данъци. Не бива обаче да приемаме всичко това за даденост. Нужно е постоянно да работим за този имидж и да знаем, че един ден свършеното от нас, ще даде своите плодове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33