Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден от живота на....

Кремена Манева – да „рисуваш” картини с шевна машина

БНР Новини
3
Снимка: личен архив

Русенката Кремена Манева ни доказва, че не е задължително да използваш четка и бои, за да рисуваш картини. Своите произведения тя създава от плат и конци, с помощта на шевна машина. В ателието й в Русе могат да се видят пейзажи и портрети, които от далеч наподобяват живопис или рисунка с пастели. Всеки цветен тегел става щрих, а за фон служат сатен, тафта или тънки прозрачни платове. За изработката на всяко текстилно пано е нужен около един месец. Всички картини, създадени от Кремена, са уникати и се радват на голям интерес от чуждестранни купувачи, ценители на изкуството. Повече за началото и за процеса на  създаване на текстилни картини разказва Кремена Манева.

СнимкаВ един момент имах много и различни цветове и изрезки от шивашки фирми и се чудех, къде да ги приложа. Дойде ми идеята, че с тях мога да правя апликации. В процеса на работа те ставаха все по-сложни, докато накрая започнаха да приличат на картини. С времето започнах да влагам все повече машинни тегели, които правеха творбата по-релефна, с повече дълбочина, по-наситена и цветна. След като композицията бъде готова, оформлението се прави ръчно – рамката и цветовото й оформяне, окачването на паното към рамката, с кожени ленти или текстилни шнурове. Предварителната работа, като например оформянето на малките текстилни парченца, и довършителните дейности също се правят на ръка.

СнимкаС времето Кремена започва да използва и текстилни бои, техниката на изработване се усложнява, материите стават повече, а самите изображения все по-красиви. Тя споделя, че най-трудно за нея е изобразяването на човешки образ, защото формата на плата се изменя и постоянно трябва да внимава, за да не се изкриви образът. За съжаление през последните години интересът на българската аудитория към текстилните картини отслабва поради високата им цена, която е основателна, заради скъпите материали и вложения труд. За известен период от време Кремена престава да се занимава с изработването им, но наскоро тя „рисува“ още една картина. За да отговори на интересите на клиентите си, в момента приложничката е насочила таланта си и в друга посока:

СнимкаВ последните години се ориентирах към по-дребни неща, които пак са ръчна изработка и са уникати, но са по-практични и повече хора биха могли да си ги позволят. Правя калъфчета за книги и таблети, книгоразделители, свещници, декоративни чинии, вази, а също така рисувам върху стъкло. Правя и чанти с апликации. Те най-много се харесват. Дамите обичат да имат неща, които са уникати и никой друг няма такива. Апликациите са абстрактни, а понякога има и флорални мотиви.

СнимкаА коя е най-приятната част от работата на Кремена?

Най-приятната част е създаването на нещо, измислянето на нещо ново, проектирането, а също и самият готов продукт. Харесва ми да видя проектите си реализирани.

Кремена казва, че не прави големи планове за бъдещето, а се води от момента и от настоящите си идеи. Предстоят й участия на изложения и базари, където тя ще демонстрира възхитителното си изкуство.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35
Виктор Лилов

Виктор Лилов стана първият български ученик със злато от най-силните турнири по биология и химия

Българските ученици спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан. На най-престижния турнир по биология за годината в света българите премериха знания с 320..

публикувано на 17.07.24 в 14:31