Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се готви за по-строго третиране на незаконната миграция

Снимка: БГНЕС

Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС дискутира тази седмица в Люксембург нуждата от ускоряване на процесите по техническото подсигуряване на външните граници на съюза. На форума Германия постави въпроса и за бърза промяна в правилата за предоставяне на убежище и реформиране на т. нар. Дъблинска система до началото на 2018 г.

В тази връзка вътрешният министър Румяна Бъчварова пледира реформата в дъблинските правила за даване на убежище да създаде справедлив механизъм, който отчита географското и икономическото положение на държавите в ЕС и да не води до натоварване на страните от предната линия. Министрите одобриха нов пътен документ за самоличност, който да улеснява репатрирането на нелегални имигранти в родните им държави. От защитните и техническите характеристики на документа се очаква да улеснят признаването му от трети страни и да ускорят връщането на хора без право на пребиваване в ЕС. За България въвеждането му ще е от съществено значение, защото би допринесло да се прекрати тревожната тенденция мигранти с редовно издадени документи от Агенцията за бежанците да се опитват да напуснат страната в посока към ЕС не веднъж, а многократно. По време на заседанието в Люксембург в София бе съобщено, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов след очакваното приемане на промени в Закона за МВР ведомството ще започне да назначава на трудов договор служители за съдействие при граничния контрол и охраната на държавната граница с право да използват физическа сила и помощни средства като белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и други. Мярката подсказва, че властите подготвят нов, по-строг режим на третиране на незаконните мигранти. За такова намерение говори и идеята 15милиона от предоставените от ЕС 160 милиона евро за справяне с бежанската криза да се вложат в изграждане на отдалечени от населени места кризисни центрове от затворен тип, където настаняваните да бъдат охранявани до изясняване на тяхната самоличност и произход.

В Люксембург вътрешният министър Румяна Бъчварова изрази и задоволство, че новата Европейска агенция за гранична е брегова охрана е започнала да действа първо на територията на България и отбеляза, че контролът на миграционния натиск вече е засилен не само по българо-турската, но и по българо-сръбската граница. Германия и Австрия настояха въведените извънредни проверки по границите на свободната за движение зона в Европа да продължат и след изтичането на крайния им срок в средата на ноември. Въпросът вече не е дали да има нов режим, а кога ще се усетят мерките от него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба "Под закрилата на святото" показва християнски и мюсюлмански текстове от XIII - XX век

Днес от 13.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита изложбата "Под закрилата на святото". Експозицията включва 16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00