Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Божидарова: Любовта към историята минава и през кухнята

БНР Новини
Снимка: архив

Кристина Божидарова е млада и амбициозна. На 26 е, а младостта не признава прегради. Вярва, че може да обърне света към по-добро и е убедена, че пътят натам минава през всеки един от нас. Тя открива съмишленик в програмата „Заедно в час“, която набира способни млади хора с различни професии, които могат да се включат в сферата на образованието. Кандидатства за учител по история и е одобрена.




Мен ме мотивира цялостната платформа: че всяко дете има право на качествено образование, независимо от това, какво работят родителите му, какви са доходите им, защото образованието е ценност, а не е привилегия, – споделя Кристина.

От началото на тази учебна година тя преподава история в Гимназията по хранене и земеделие в крайдунавския град Лом. Предизвикателство пред нея е не само своенравната тийнейджърска възраст на нейните възпитаници. Твърди обаче, че е много ентусиазирана:

Учениците ми са от много проблемни семейства, където образованието не е ценност. На доста от тях родителите им са заминали на работа в чужбина, което затруднява комуникацията. Моите колеги учители са изключително амбициозни. Те водят децата в училище буквално от улицата. Успяваме да ги задържим, защото сме отдадени на работата си. Децата са прекрасни. Всеки от тях иска да бъде чут и поне в моя час се старая това да става.


В общуването си с учениците Кристина залага на откритостта:

Говоря за нещата такива, каквито са, с искреност. Децата бързо разбират, когато някой действително е искрен с тях. Общуваме открито на всякакви теми, не само исторически. За мен е важно да ги опозная. И мисля че откритостта е правилната формула.

По данни на МОН, на Държавния зрелостен изпит по български език и литература слабите оценки тази година са 4189, или 8.73%. Това е най-големият процент двойки по предмета от началото на провеждането на матурите. Това кара бившия министър на образованието проф. Анелия Клисарова да възкликне: В България се формира армия от неграмотни хора, в образованието стигнахме дъното. Какви промени са необходими в българското образование, за да се провокира интересът на децата към ученето?

Според мен образованието трябва да се обърне изцяло към интересите на учениците. Новите технологии, в съответствие с изискванията на ХХI век, също трябва да намерят място в училище. Освен това трябва да успеем да предразположим и да дадем възможност да се разгърне потенциалът на всяко дете. Едва тогава наистина ще говорим за резултати.

Сред задачите, които си е поставила Кристина, е да научи децата на работа в екип и самостоятелно мислене. А за да привлече интереса им към историята, решава да им разкаже за света по по-различен начин:

Преподавам в Гимназия по хранене и земеделие. Децата са си избрали тези професии, които да следват по-нататък в живота. Историята не е само факти. Историята е много повече. Кара те да мислиш, а аз ги карам да мислят чрез техните интереси. Относно разказването на историята по различен начин, са вдъхнових от  мой колега, който възложи на свой ученик да напише рап парче за Първата световна война. Реших, че и аз мога да приложа подобен метод. Моите деца имат различни таланти и искат да ги изявят, обяснява разпалено младата учителка.


В края на учебната година децата по традиция ще организират Фестивал на храната, която този път ще бъде пречупена през историческа гледна точка. И все пак, по какъв начин кухнята влиза в кабинета по история? Ами, да вземем за пример апетитното ястие от телешко с гъби и сметанов сос. Ястието е измислено в Русия за руския граф Строганов от неговия френски готвач през втората половина на ХIХ век. През Втората световна война, а после и през Студената война, ястието става много популярно в САЩ, Япония и много други страни, разказва Кристина. Така, редом с ястията върви и запознаването на децата с различните периоди от развитието на света, а ученето се превръща от досадно задължение в забавление.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасяме най-много сирена и извара за Гърция, Великобритания и САЩ

В периода януари-април 2024 г. основният ни износ на сирена и извара е бил към Гърция (882 т, или спад от -48,6% спрямо същия период на 2023 г.), Обединеното кралство (871 т, или ръст от 22,1%) и САЩ (844 т, ръст от 22,1%). Това показва справка на..

публикувано на 14.08.24 в 16:53

Доходите изпреварват разходите на българските домакинства с 390 лева

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2024 г. е 3 216 лв. и нараства с 20.5% спрямо същия период на 2023 г., показват данните на НСИ. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна..

публикувано на 14.08.24 в 16:51

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00