Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица на програмирането – никога не е късно да се научим

БНР Новини
Снимка: архив

Тези от нас, които са гледали популярния американски филм „Матрицата“, поне за секунда са се замислили какво ли би било да са на мястото на главния герой. Той живее в свят, изграден от единици и нули, и е подвластен на изкуствен интелект. Европейската седмица на програмирането (15-23 септември) ни предлага да изберем „червеното хапче“ и да се потопим във виртуалното пространство. Тази година в цяла България бяха организирани около 50 събития, свързани с повишаването на дигиталната култура на населението. Макар нещата да изглеждат бързи и лесни, когато гледаме как някой друг ги създава, за повечето от нас би било трудно да направим интерактивна карта, да програмираме приложения и да създадем интернет страница. Тази година в София седмицата на програмирането се постара да ни научи как да се справим с тези задачи, а експерти от сферата ни демонстрираха какви технологии стоят зад една уеб базирана игра и как да използваме „отворени данни” в интернет пространството. Обучението беше напълно безплатно. Инициативата е организирана от  Асоциацията за развитие на София в партньорство със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, НПО Линкс, „Империя онлайн” и „Заслушай се”. Светлана Ломова, директор на Асоциация за развитие на София, коментира:

СнимкаКато за начало интересът на обществото не е толкова голям, но всяко начало е трудно и бавно. Радвам се обаче, че хората, които дойдоха днес, не бяха само младежи, а присъстваха и много хора на средна възраст и над нея. Тези знания и умения не са само за младите хора, както сме свикнали да вярваме. София е първата община в България, която стартира процеса за „отваряне на данни” миналата година. Вече има „отворени” сериозен брой от различни тематични сегменти.

Още по-интересна и също полезна инициатива, която се провежда в рамките на Европейската седмица на програмирането, е специално разработеният курс за подготовка в областта на роботиката. Благодарение на него български учители имат възможност да научат повече за програмирането и дигитализацията, а след това да предадат тези умения  на своите ученици. Курсът „Роботика с LEGO Mindstorms” е създаден за ученици от всякакви възрасти и за техните родители. След края на курса, младежите ще могат сами да създават роботи и да ги програмират. С масовото използване на компютри от децата у дома, училищните часове по Информатика и информационни технологии със сигурност не са нещо толкова вълнуващо, както беше преди години. Инициативата има потенциал да внесе доза вълнение и иновации в училищната програма, а защо не да даде идеи и насоки на децата за тяхното бъдещо развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22

Огнеборци от България гасят пожари край Солун

Български пожарникари гасят огнища край Солун в помощ на гръцките си колеги и доброволци, предава БТА. 44 пожарникари с две пеши групи и 12 противопожарни автомобила работиха за потушаването на пламъците край града. Два от автомобилите и осем пожарникари са..

публикувано на 19.07.24 в 09:10