Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобой в прогнозите за българската икономика

БНР Новини
Снимка: архив

Ръстът на Брутния вътрешен продукт /БВП/ в България през тази година ще бъде 2,6%, казва Министерството на финансите. Авторитетната рейтингова международна агенция Moody’s дава по-добра прогноза – 2,7%. Най-щедър е Международният валутен фонд, който предвижда, че българската икономика ще нарасне през тази година със завидните 3%. Разликите в прогнозите на пръв поглед не са големи – няколко десети от процента. Но когато става дума за БВП от над 45 млрд. евро, всяка десета от процента означава много пари и е изключително важна. Общото пък е, че и трите есенни прогнози са по-добри от пролетните.

На какво се дължат всички тези, ако не съществени, то чувствителни различия в оценките и очакванията на експертите?

Най-голямо недоумение буди крайно консервативната оценка на българското министерство на финансите. Въпреки че формално погледнато прогнозата му е по-добра от тази от пролетта, през последните месеци и министърът Владислав Горанов, и премиерът Бойко Борисов не се умориха да повтарят, че ръстът в икономиката на България тази година ще бъде рекорден и не по-малък от 3%. Премиерът по едно време до такава степен се увлече в оптимизма си, че заговори за над 4%. Сега оптимизмът доста е пооохладнял и министерството го обяснява със забавянето в потреблението и със спада на публичните инвестиции главно заради забавянето на европейските субсидии. Още по-нерадостна се очаква да бъде картината догодина, когато икономическият ръст допълнително ще се забави.

За разлика от българските власти, от Moody’s никога не са обещавали и виждали над България да се излива рогът на изобилието. То и затова кредитният рейтинг на страната е доста скромен и по-скоро обезкуражаващ за потенциалните инвеститори. Е, агенцията поне го потвърди, а не го намали, което стана с доста други по-развити и по-богати от България страни в последно време. Тази сдържаност и предпазливост намират израз и в прогнозите на агенцията за икономическия ръст в страната през тази годинас – 2,7%. Добро постижение за Европа и посредствено за света.

Най-изненадващи са оценките на експертите на Международния валутен фонд, които само преди 20-ина дни бяха на инспекция в страната, провериха всички и всичко и накрая ревизираха прогнозата си нагоре до 3%. Дали се заразиха от оптимизма на българските власти, дали откриха някакви специални предимства на българската икономика, не е много ясно. Ясно е обаче, че и трите институции единодушно прогнозират, че идва краят на добрите времена на по-динамичния растеж и че от догодина предстои захлаждане и забавяне. Преобладава мнението, че основната причина за това е извън самата България. Напрегнатата международна обстановка поражда колебания в бизнес средите и предпазливост по отношение на дългосрочните проекти, реална е опасността една чувствителна част от кохезионните фондове на Европейския съюз, които са един от основните източници на публични инвестиции в България, да бъдат съществено намалени и средствата пренасочени за финансиране на мерки срещу мигрантската криза. А всичко това неизбежно ще рефлектира върху малката, но много отворено и чувствителна на външни влияния българска икономика, която болезнено понася всички неблагоприятни явления и тенденции на международните пазари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05