Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбъднатата приказка на Ния Петрова: „Да пея като по филмите“

БНР Новини
Снимка: личен архив

Ния Петрова е млада певица с природен талант. Родена в семейството на Константин Петров – писател и сценарист, брат-близнак на големия български текстописец на поколения поп и рок изпълнители – Александър Петров. Студентка трета година в СУ със специалност „ Социални дейности“. Тя няма музикално образование, но мечтае да пее в нощни клубове, както във филмовите ленти. Мечтата й се сбъдва и в продължение на четири години шлифова диаманта, който природата й е дала, а именно невероятно красивия темброво глас.




Първи, които помагат на младото момиче, са нейният чичо Александър Петров и лидера на група „Фактор“ – Веселин Тодоров – композитор и китарист. Те написват в тандем първата й песен, с която тя си разделя третото място на Фестивала „София пее“ – 2016 с Орлин Горанов, с песента „Нещо не е в ред“.Сега вече има пет песни, писани все от корифеи в поп музиката. Текстовете на всички са от Александър Петров и са част от съвместен проект с големия български журналист Иван Гарелов,по чиято идея са реализирани така наречените от авторите и Ния – „песни за пробуждане“. През 2015-а, Ния става известна като „гласът на младите“ с песента си „Терминала“, чийто текст е силно социално ангажиран.



За проекта, отношението към социално насочените текстове на песните си и своя старт на голямата сцена в зала „България“, споделя не без притеснение младото момиче с глас на рок звезда:


Проектът, по който в момента работим, е с г-н Иван Гарелов. Той имаше идея, която осъществихме на 6-и т.м. Две песни за това, което се случва около нас. Това, което по-възрастните от мен помнят от едно време и сега виждат какво се е и какво не се е променило. Много се радвам, че имам възможността да съм предавател на това, което те искат да кажат и аз също съм съгласна с него. Нямам достатъчно опит, за да мога да застана сама и да го кажа. Проектът предполага още песни, които да накарат хората да се огледат малко около себе си. Или както ги наричаме:„Песни за събуждане“. Искам да видя каква би била реакцията на хората.Първото ми излизане на сцена беше в зала България през 2013-а. Тогава се  притеснявах, защото на сцената излизаха групи като Тангра, Фактор, Д2, Нели Рангелова. И в един момент се появява едно дете. Бях на 17 години. Пеех песен на Вили Кавалджиев – „Двама“. Хората бяха щастливи, че една такава песен се възражда и то от млад човек.



През 2013-а Ния взима участие в концерта „Бъди какъвто си” по повод 60-годишнината на Александър Петров в зала „България“ с песента на Вили Кавалджиев „Двама“.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15