Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заваляха обвинения по високите етажи на властта

БНР Новини
Снимка: архив

Прокуратурата задържа във вторник изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янев и още двама души за злоупотреба с европейски средства с използване на неверни данни. Случаят е сериозен, не само защото агенцията управлява бюджет от 113 милиона евро, но и заради това, че още преди назначаването на досегашния й директор, в нея имаше цяла поредица скандали.

Два дни преди задържането на Янев, прокуратурата поиска да бъде снет имунитета на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по обвинение, че като министър на енергетиката в първото правителство Бойко Борисов умишлено е нанесъл щети за над 4.5 млн. евро на Националната електрическа компания (НЕК). Търси му се отговорност за това, че след като през март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ „Белене”, той не е спрял договора с компанията „Парсънс”, сключен за консултантски услуги по проекта. Пак във връзка с проекта „Белене“, но седмица преди това, прокуратурата подведе под отговорност и бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за щети над 77 млн. евро, свързани с продажбата на стария реактор от АЕЦ „Белене”. За това, че не е упражнил контрол върху тях, обвиняем стана и бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Сергей Станишев – Петър Димитров. През октомври същият стана обект на санкции заедно с други двама бивши министри на БСП. Той бе освободен от длъжността член на управителния съвет на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров бе отстранен от борда на рафинерията Лукойл – Нефтохим, а бившият министър на строителството Асен Гагаузов – от длъжността представител на Българския енергиен холдинг в компанията „Ай Си Джи Би", ангажирана със строежа на българско-гръцката междусистемна газова връзка.

Твърди се, че във всички тези случаи на търсене на отговорност политически мотиви няма, и като аргументи в полза на това това се изтъква, че сред санкционираните има не само социалисти, но и висши ръководители, назначени от управляващата партия ГЕРБ. В подкрепа на тезата за отсъствие на политическа мотивация се цитира и обстоятелството, че обвиненията не се предявяват от изпълнителната власт, а от прокуратурата, и не се атакуват решения от политическо естество, а финансови нередности. Не всички обаче споделят това. Петър Димитров, например, смята че зад подвеждането му под отговорност от прокуратурата в качеството на министър има предизборни цели. А че Димитров и Овчаров са отстранени от функциите си в държавни предприятия поради това, че са били министри от БСП, признава и самият Делян Добрев от ГЕРБ.

Българската общественост и преди това е занимавана с обвинения към представители на държавната администрация, но не помни в резултат от тях да са произнасяни присъди. Присъди ще се очакват и сега, и по тях ще се съди за истинската мотивация на предприетите санкции. Не показни действия, а влезли в сила присъди се очакват не само в България, но и в ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима с обвинение за присвояване чрез кредит на 150 млн. лв.

Бизнесменът Румен Гайтански с прякор Вълка, Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирма на Гайтански, и бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев (2017-2020) са обвинени за необезпечен кредит от 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за..

публикувано на 15.08.24 в 16:11

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 13

В брой 13 на предаването слушайте: Разговор за творческите заложби и българските корени на български деца от чужбина - интервюта с Бояна Илиева от Мексико, Димитра Митева от Кипър и Дарина Генова от Украйна; Отец Иван от Рим..

публикувано на 15.08.24 в 12:00

През юли БНР получи почти 400 писма от 19 държави

Здравейте, скъпи приятели! С радост съобщаваме, че след появата на новите QSL-картички на БНР получихме цяла лавина от писма. Само през юли те са почти 400! Най-активни се оказаха нашите потребители от Германия и Индия. "Винаги..

публикувано на 15.08.24 в 09:25