Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато изкуството срещне благотворителност

БНР Новини
6
Наталия Стоянова, 16 г.

Преди три години Галя и Тодор Колеви създават галерия в Стара Загора. Наричат я GalasArt. Нежната половинка от семейството е талантлива  художничка. Подписва се с псевдонима Гала. Съпругът й я подкрепя безрезервно – заради нейната отдаденост към изкуството, а и към други каузи.

Още от самото начало ние решихме, че този проект не е магазин за картини, а е за галерия, която със своя социален живот ще има дейност и ще оставя следи в обществото, които да допринасят за неговото развитие – разказва Тодор Колев.- Може би звучи високопарно, но оттогава всъщност ние сме доста активни. За изминалото време вече имаме две участия в международни изложения – във Великобритания през 2013 година в Кеймбридж и през 2015-а  – в Харогейт. През 2014-а стартирахме уебсайт за детски конкурси по изобразително изкуство. Имахме планове той да се утвърди като място за изява на децата и за възпитание в състезателен дух. Обаче резултатите много бързо надминаха нашите очаквания и вече имаме по 250-300 участници във всеки конкурс. А сайтът се посещава от между 3 и 5 хиляди души всеки месец. Имаме деца както от София, Варна, Пловдив и село Сотиря, така и от Бостън, Охрид, Скопие и Виена. На всеки два месеца обявяваме тема. Децата я пресъздават в рисунките си. Конкурсите ни са безплатни. Нашите участници изпращат на имейлите ни единствено регистрационната си форма и добре направена снимка на своята рисунка.

Насърчавайки децата да творят, семейство Колеви се обръща и към други благородни каузи. Ако победителите в конкурсите решат да дарят своите произведения, галерията им предлага много добри предметни награди. А творбите им се окомплектоват за сметка на галерията и се предлагат за продажба. С получените средства се подкрепят каузи за деца в нужда. Например – помощ за отец Иван от Нови хан, създал дом за сираци. Или за  талантливия Данчо Петев – също дете без родители, което Тодор Колев нарича двойник на Принс и държи да подпомогне. Грижи за Данчо полага и читалището в Стара Загора. Аз вярвам в неговата дарба и се гордея, че с нашата помощ ние бихме могли да станем част от неговата история. Мисля, че един ден и той ще повярва в себе си. Канили сме го да пее на наши изяви, всички родители се разплакват, като го чуят. За него има кой да се грижи, но той също търси признание. И ние подкрепяме неговите изяви.

Ивона Александрова, 18 г., второ място в годишния конкурс “Леонардо - художникът-инженер'2016”Ще добавим, че семейство Колеви са организатори и на годишен конкурс, посветен на инженерното творчество на Леонардо да Винчи. Защо точно то? Ами защото Тодор Колев е инженер, а съпругата му, вече знаем, е художник.

Той е примерът за ренесансовия човек, геният, който мотивира нашите участници да пресъздават негови инженерни постижения на платна. В този конкурс нашите изисквания са малко по-завишени от гледна точка на техниката и възрастта на участниците, затова и наградният фонд е лаптоп и таблети. Картините на победителите остават за спонсорите, които след това ги използват за промоционални цели, а също и за свои участия в други благотворителни акции. Ние имахме вече три издания на този конкурс, сега предстои обявяване на четвъртото.

Полина Стойчева, 13 г., първо място в годишния конкурс “Леонардо - художникът-инженер'2016”Според Тодор Колев е добре да се обърне внимание и на други гении, които заслужават да бъдат представени на децата. Например Исак Нютон, Никола Тесла и още ред други. Ние привличаме както спонсори,така и партньори – казва той. - Спонсорите осигуряват финансовата част, защото идеята ни е по-големите деца, на възраст от 12 до 18-19 години, да рисуват вече върху платно, с професионални бои и така да пресъздадат нашата тема. Но това не става само със спонсора, който ще осигури по-големите награди. То става и с партньори, които да прегърнат тая кауза. В миналото сме имали такива партньори: и Община Стара Загора, и читалище „Св. Климент Охридски”. Наши партньори и участници в журито са били много добри художници, включително и от Великобритания – една наша приятелка, която, като видя подробности около нашите занимания с тия деца, направо ни завидя.

В момента каузата, за която семейство Колеви събира пари, е за дневния център за хора с увреждания „Св.св. Дамян и Козма” в Стара Загора. Това са страхотни хора. Имат бюджет за храна и социални дейности, но нямат за лични нужди извън дневния център. Някои от тях са с ментални болести, не са в добро състояние. Аз лично съм ги подпомагал неведнъж. Средствата, които сега ще съберем, ще отидат за тия хора.

Снимки: архив на галериятаПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23

Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента

Легендата на българската естрада Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента. Отличието беше връчено след нейния концерт на 20 май в Народния театър "Иван Вазов" за изключителната значимост на цялостното ѝ творчество към българската..

публикувано на 21.05.24 в 14:10