Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древноримското културно наследство през погледа на новите технологии

БНР Новини

Замисляли ли сте се как най-детайлно можем да съхраним историческите богатства на страната ни? Живеем в ерата на дигиталното и новите технологии ни дават все повече възможности. Наскоро в Регионалния исторически музей - Русе бяха представени досегашните резултати от реализирането на проекта „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния”- ARCHIVE. Тойе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие в направление „Европейско териториално сътрудничество”. Главен изпълнител на проекта е Русенският университет „Ангел Кънчев” в партньорство с Регионалния исторически музей в Русе и Музея на националната история и археология в Констанца, Румъния.

Снимка

Как точно ще бъде реализирано начинанието и каква е техниката, която ще оформи 3D визуализацията на римските крепости? Разказва  доц. Пламен Захариев, координатор към Русенския университет за ARCHIVE.

Идеята на този проект е да се създаде една нова модерна и интерактивна среда с помощта на информационните технологии за визуализация на древноримските крепости . Това ще бъде извършено посредством съвременни методи за дигитализация. Обектите ще бъдат заснети с цифрови фотоапарати и видео камери, сходни с използваните в кинопродукциите на Холивуд. Цялата тази информация ще бъде дигитализирана и ще се създадат триизмерни модели. В рамките на проекта е предвидено закупуване на дронове, които да заснемат обектите от въздуха. Така ще се извърши реконструкция по методите на фотограметрията и всички крепости ще бъдат разпечатани цветно чрез 3D принтери. Тези реални модели ще бъдат изложени под формата на експозиции в музеите в Русе и Констанца. За най-интересните обекти от румънска и българска страна може да направим виртуални разходки в самите крепости и панорамни снимки, подобни на това, което правят и Google в музеите по света.

Снимка

А каква е историческата значимост на проекта и кои ще са крепостите, които ще бъдат пресъздадени в 3D? Става въпрос за едно по-различно отношение към римското наследство и то с фокус при Дунав, където всъщност в античността се е намирала границата на римската империя. Самият проект предвижда проучване на крепостите покрай реката, но не толкова от археологическо естество, а по-скоро каква е била тяхната историческа значимост в миналото и сега от гледна точка за развитие на туризма.


Интересно е какво се прави в момента, тъй като римляните са оставили след себе си многобройни крепости, градове и светилища. Ето какво ни разказа проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе:

Някои от българските са доста известни, като Нове в Свищов - изключително важен военен лагер с болница. Тази година бе разкрита и една вила с добре запазена инсталация за отопление на баните и външен басейн. Наблизо е и римският град Димум при Белене. Част  от тази крепост е под водата, но е доста важно да се покаже в какъв стадий е проучването, тъй като тя все още не е разкрита напълно. На изток след Свищов най-близката крепост е Ятрус. Тя се намира точно на устието на река Янтра, оттам и нейното име. Проучвана е над 40 години. Екипи от Германия и България са разкрили строителни площадки и постройки на щаба на армията. Следващата крепост, която е включена в проекта, е Сексагинта Приста край Русе, представляваща разкрит музей. Съвсем наблизо е Тримамиум - една местност край село Мечка. Не можем да не споменем и Дуросторум при Силистра, един от големите древноримски градове, където са сечени монети и издигани разкошни базилики в християнския период. И като контрапункт на всички тези градове е Абритус при Разград. В неговия облик видимо присъства Римската империя“.

Снимка

Независимо в какъв стадий на проучване и съхранение е всеки един от тези римски градове, целта на проекта е да се открият важни културно- исторически и туристически точки покрай Дунав. За съжаление, доста от пътищата, които водят до избраните обекти, не са в добро състояние и достъпът до тези места е изключително труден. Не можем да не обърнем внимание на факта, че тези римски крепости са част от общоевропейската култура. Цялата днешна европейска цивилизация се гради на древноримската и древногръцката култура. Не трябва да забравяме, че и ние сме част от нея.

Снимки: thesite.bg и uni-ruse.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10