Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На урок по музика в БНР

Музиката на Радиото се среща с децата

Снимка: БНР

В края на октомври БНР отново отвори врати за малките меломани с поредното издание на своята Музикална образователна програма. Срещата бе с Оркестъра за народна музика на БНР. В емблематичното Първо студио музикантите и диригентът на ансамбъла представиха пред любознателните деца и ученици отделните инструменти и демонстрираха как звученето им се вписва в оркестъра. Беше обърнато специално внимание на типичните за българския фолклор неравноделни ритми. Представени бяха типичните инструменти и характерните особености на различните фолклорни области на България, а диригентът на ансамбъла Димитър Христов увлекателно и достъпно разказа за красотата на автентичния фолклор.

Децата се вълнуват от посещението си в сградата на медията, в студиата. Имат възможността да разгледат музейната експозиция във фоайето, показваща развитието и престижа на БНР.

В своеобразна анкета-интервю се виждат възторженото мнение на децата, дошли на концерта на ОНМ на БНР, част от програмата, преди да влязат на концерт в Първо студио на радиото и техните очаквания.

Петокласникът Денис Делян Буновски казва:

Тук съм, защото някои инструменти ме интересуват и искам да се науча да свиря на китара или пиано. Харесвам също тромпета и арфата, но и много други. Идвам, за да се запозная с китарата. Научих за програмата от учителката ми Вяра Николова. Никога не бях влизал в сградата на БНР и ми харесва, защото е много голяма и хубава. Харесвам и класическата музика и операта и ще посещавам и други такива концерти от програмата.

Най-малкият зрител на концерта Йоан е едва на три години, но убедено споделя интереса си към музиката и музикалните инструменти:

Дошъл съм на концерт с мама. Харесва ми музиката и най-много инструментът контрабас.

Стоян Косов от втори клас знае от какво се интересува и какво ще слуша:

Народна музика и нейните инструменти. Познавам цигулката, акордеона, пианото, барабана, гайдата, тъпана и гъдулката. Баба ме доведе на концерта, след като чула за него по радиото.

Божидара Хохолова разказва за интересите си:

Искам да видя как се свири на някои инструменти, затова съм тук. Познавам някои от тях. Занимавам се с музика. Свиря на пиано и пея.

Следващият участник в анкетата е с изявени интереси към българската фолклорна музика и нейното изучаване. Ето неговите думи:

„Казвам се Николай. На 13 години съм и съм в седми клас на Националното музикално училище „Л. Пипков“ с народно пеене. Дойдох, за да чуя Оркестъра за народна музика на БНР. Разбрах за тази програма от учителя си по народно пеене.“

Музикалната образователна програма на БНР винаги е съобразена с възрастта на младите слушатели. За най-малките тя е просто игра. За тях е най-вълнуващо да докоснат инструментите и да посвирят на тях. Музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват, помагат и обясняват. Учениците се запознават и с историята на музиката. За тях има малки музикални задачи. От тази година в програмата на медията участват и хористите от Смесения хор и Детския радиохор. Те разкриват пред подрастващите невероятните възможности на човешкия глас и красотата му в оперната и хоровата музика.

Следващите срещи на деца и ученици със Симфоничния оркестър на БНР ще са на: 17 ноември 2016 г., 15 декември 2016 г., 12 януари 2017 г., 26 януари 2017 г., 23 февруари 2017 г., 9 март 2017 г., 23 март 2017 г., 6 април 2017 г., 18 май 2017 г. и 8 юни 2017 г. Участието на деца и родители в образователния форум е напълно достъпно и безплатно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05