Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Цецка Цачева ще се състезават на втория тур на изборите

| обновено на 07.11.16 в 12:27
Снимка: БГНЕС

Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, и Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ, ще се състезават на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Централната избирателна комисия вече е обработила три четвърти от протоколите от вчерашния вот.

85,68  процента секционни протоколи са обработени в РИК и след това в ЦИК, като според данните от тези протоколи генерал Румен Радев печели с 25,76 от гласовете, Цецка Цачева 21,97%, трети е Красимир Каракачанов с подкрепа от 14,96 на сто, Веселин Марешки е четвърти с 10,79 процента, Пламен Орешарски излиза пети с 6,3 на сто. Кандидатът на РБ Трайчо Трайков е със 6,06  процента подкрепа и Ивайло Калфин получава 3,37 на сто. 

Кандидатът за президент генерал Румен  Радев води в резултата в 20 областни града. Цецка Цачева има преднина в три от областните градове. Красимир Каракачанов е първи в Русе, Пламен Орешарски има преднина в Разград, Търговище и Кърджали, Веселин Марешки е номер едно във Варна и втори в Добрич. 

Квадратчето "Не подкрепям никого" са посочили 5,64   на сто. 

Резултатите от референдума, при обработени 77,35 отчетени гласове: 

Мажоритарната система с абсолютно мнозинство в два тура подкрепят 73,82 на сто. Задължителното гласуване е подкрепено от 63 процента от избирателите. По третия въпрос, субсидията на партията за един глас получен на парламентарните избори тя да стане един лев са се съгласили близо 75 процента. Чакат се и гласовете от чужбина, за да стане ясно дали референдумът става задължителен. 

Досега само една РИК, 24-та Софийска и Общинската комисия в София са предали протоколите си в ЦИК.


По-рано говорителят на комисията Камелия Нейкова каза:

За гласуването в чужбина са въведени 54,6 процента от протоколите. По тези данни с 25,67 процента е Румен Радев и Илияна Йотова и 22,02 процента Цецка Цачева и Пламен Манушев. Това са двете кандидатски двойки, между които ще се проведе балотаж в неделя.

Следващите след тези резултати Красимир Каракачанов и Явор Нотев  - 15,10 процента, Веселин Марешки - Петър Петров -  0,74 процента, Трайчо Трайков - Съби Събев - 6,14%, Пламен Орешарски - Данаил Папазов - 6,09%, 3,43% Ивайло Калфин - Любомир Халачев - 1,89%, Татяна Дончева - Минчо Спасов и другите резултати са под 1 процент, но все пак това са около 66 процента от обработените протоколи в страната.


За националния референдум, с уточнението, че всичко това, което казваме, са междинни резултати, тъй като те в момента се превъвеждат в ЦИК с оглед тяхното потвърждаване. Към 7.45 часа тази сутрин тези междинни резултати за гласуването в националния референдум на територията на страната около 65 процента от протоколите показват, че в гласуването са участвали 2 307 761, но това число при всички случаи ще е по-високо, защото трябва да се добавят резултатите до 100 процента от гласуването в страната, както и гласуването извън страната, което в момента е в процес на обработване. Твърде е рано да говорим за някакви окончателни резултати. Може би в средата на деня ще имаме по точна информация
.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че нарушенията в изборния ден не са фрапиращи, замяната на членове на секционните комисии е създала проблеми. В чужбина е имало опашки и има оплаквания от неуспели да гласуват наши съграждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!