Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балотаж и за кмет на столичния район "Младост"

| обновено на 07.11.16 в 10:50
Снимка: БГНЕС


Окончателните данни, при обработени 100 процента изборни протоколи, показват, че ще има балотаж за кмет на район "Младост" в София. 

Той ще бъде между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева, която печели 25,18 процента от гласовете и Десислава Иванчева, която е сред инициаторите на референдум за спиране на застрояването в района. За нея са гласували 17 процента от жителите на "Младост". 

Председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова обобщава:

Резултатите показаха, че на първия тур няма избран кмет за район "Младост", отиват на балотаж на втори тур Мария Илиева и Десислава Иванчева. Избирателната активност, окончателна за район "Младост" при избора на кмет, е 58,80 процента. Другата неделя жителите на район "Младост" ще трябва да избират кмет между двамата кандидати за балотаж, съответно вече изборът ще бъде по лесен, бюлетините ще бъдат само две и кандидатите са само двама.


В 5 секции в София е извършено експериментално машинно броене на протоколите, съобщиха от Централната избирателна комисия.
Машина е прескочила само 1 бюлетина в целия процес. Такова преброяване се извършва от секционната избирателна комисия след приключването на ръчното броене и отчитането на резултата от него.
Инвестицията, която трябва да бъде направена, ако се вземе решение за машинно броене на избори, е 15 хиляди лева за една секция, а секциите в страната са над 12 хиляди.
77,2 на сто са вече обработените в ЦИК протоколи, няма сериозно разместване във вече оповестените резултати.
В звуковия файл може да чуете репортаж на Евелина Стоянова  по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!