Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години канал Фолклор на БНР в класацията за месец ноември

Бистришките баби
Снимка: bg.wikipedia.org

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Музикален канал Фолклор на Радио Бинар ще отбележи своята трета годишнина с концерт в Първо студио на БНР на 20 ноември от 15.00 ч. Входът е свободен, а участниците са от цялата страна. От групите, които изпълняват изворен фолклор, ще участват съставите от с. Брезница, с. Абланица, град Хаджидимово, с. Сейдол, световно известните „Бистришките баби“ и приятели на канала Фолклор от София като трио „Евридика“, квартет „Авигея“ и др. 

СнимкаЗа този месец сме подготвили в класацията известни гласове и групи от различни фолклорни региони на България.

„Аз не съм дошъл, Калино“ изпълняват: Недялка Керанова и ОНМ на БНР под палката на прочутия Коста Колев, който е композитор и аранжор на песента. Недялка Керанова е сред най-известните тракийски певици и е доайен на сватбарската песен. Работи за фолклорен ансамбъл в Пловдив, в ДАНПТ "Филип Кутев",също с прочутите сватбарски оркестри – Леновската и Конушенската групи. Сред най-популярните й песни са: „Аз несъм дошъл,Калино", "Като седиш, Кино, Кинче", "Караджа дума Русанки" и др. Известна още и като "българската Ела Фицджералд" в музикалната гилдия.

„Мори тръгнал юнак“ е известна песен на МФГ от с. Абланица, община Хаджидимово, област Благоевград. Смесената фолклорна група на самодейците при народно читалище „Просвета-1940 г.” в селото ще изпълни на 20 ноември по време на концерта по повод третата година на канал Фолклор характерните за българомохамеданите едногласни песни. Началото на организираното песенно и танцово изкуство в селото е поставено през 1954/55 година. Сформират се танцов и хоров състав. В мъжката група участват Атем Имамов, Мурад Метушев, Неджип Хавальов, Амет Кавазов, Фаик Велиев и др. Те печелят редица награди на фестивали като "Пирин пее", "Копривщица", "Омуртаг", "Малешево пее" и др. Имат многобройни участия в чужбина, а това лято участваха във фестивала в гр. Улцин, Черна гора. 

„Родопска Ария“ (Aria of the Rhodopes) е част от албума на Недялко Недялков „Искам да кажа“ (2014). Изпълняват СО на БНР и Недялко Недялков, а композитор е Георги Андреев. Последното предложение е по-модерно и леко, на границата между различните стилове, но кавалът на Недялко Недялков отдавна е надскочил границите на жанровите определения и стилистики. Запомнящо се е участието му в последния албум на живеещия в Берлин български композитор и саксофонист Владимир Кърпаров.

Концертът ще може да се гледа на живо в сайта и в официалния YouTube канал на радио Бинар от 13 ч по Гринуич на 20 ноември!

Терцет от операта "Норма" в изпълнение на Офелия Христова, Петя Балджиева и Симеон Симеонов оглави класацията за любима ария на слушателите на Радио България за октомври.

Жребият избра тримата, които ще получат подарък - диск с последната продукция на БНР: Александър Кузьомински – Украйна, Стефан Мертенс – Германия и Сануси Данкаба – Нигерия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25