Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Куку и д-р Пипи лекуват с вълшебното лекарство смях

БНР Новини
Снимка: личен архив

- Здравей, знаеш ли кои сме ние?

- Клоуни!

- Точно така. Ние обаче сме по-специални клоуни и лекуваме децата с най-старото, най-хубавото, най-магичното лекарство на света...

Има мигове, когато черни облаци обграждат слънцето, и детският свят притъмнява. Вратата обаче леко се отваря – колкото да се подаде един червен нос. И изведнъж смях като преливащо шампанско залива просмукалата се наоколо тъга. Полегнала в болничното легло, превърнала в маска детското лице, прикрила себе си в стерилна в едноцветието си стена, тя се разпръсква, сякаш току-що пукнал се сапунен мехур. В медицинската си чанта д-р Куку и д-р Пипи носят искрящи цветове, заразителен смях и непоклатима вяра. Освен че лекарствата им не горчат, самите те по нищо не приличат на лекарите със строги лица и бели престилки. Д-р Куку /Ива Лапатова/ и д-р Пипи /Янита Кирова/ имат жълта и оранжева коса, изрисувани лица, ярки костюми и... червени носове. Те просто са медицински клоуни.

Медицинският клоун е изключително търпелив и не изразява силни емоции по време на работа – казва д-р Пипи. – Той трябва да покаже на детето, че е добре, че нещата не са лоши и че всичко е по-цветно и по-усмихнато. Всъщност клоунът е част от медицинския екип и по време на някои интервенции, например при слагането на абокат, той има правото да стои до детето и да асистира на лекарите.

СнимкаДнес д-р Куку и д-р Пипи помагат на болните деца в Националната кардиологична болница, а само преди пет години един филм като прожектор осветил сякаш преначертания им път.

Нещото, което истински ни вдъхнови, беше филмът „Пач Адамс” на Робин Уилямс – спомня си Янита Кирова. – В него един доктор слага червения нос и започва да скъсява дистанцията между лекарите и децата, помагайки им по-бързо да се възстановят чрез смехотерапия. Междувременно и двете влязохме в НАТФИЗ и започнахме да приемаме театъра като добро алтернативно средство за социални дейности, за помощ на хора в нужда. А когато самата аз попаднах в болница, си помислих колко би било прекрасно, ако някой по-цветен човек влезе в стаята и ми стане приятел в този тежък момент.

Ива и Янита мечтаят да си отворят смешна лечебница и в момента кандидатстват в конкурса „Промяната” със свой проект. Идеята им е медицински клоуни да обикалят болниците в страната и чрез изразните средства на театъра и смехотерапията да създават по-благоприятна среда за оздравяването на децата. Но двете имат и още по-голяма цел – да основат училище за медицински клоуни, защото вярват, че доброто настроение и положителният поглед към живота, които те създават, са също толкова лечебни, колкото медикаментите.

Снимка

Децата реагират по различен начин - някои се радват, други в първия момент са резервирани и се отпускат едва след като си поговорим – разказва за опита си в детските отделения д-р Куку. – Имаше например едно дете, което се ужасяваше от инжекции, а трябваше да му се сложи абокат. Ние помолихме да присъстваме и тогава то не пророни нито една сълза от страх, защото знаеше, че сме до него. Мисля, че това е история, която доказва, че наистина помагаме в тежки ситуации. Също така имаме кутия за д-р Куку и д-р Пипи – в нея получаваме много хубави писма от децата и те винаги стоят в нашите сърца.

Като например това: “Обичам ви много!!! Вие сте най-добрите лекари на света!” От Дея, която е запълнила целия лист с червени сърца. Ако и вие смятате както децата, че болниците имат нужда от повече лекари като Янита и Ива, можете да отидете на страницата им във Фейсбук „Смешната лечебница на д-Куку и д-р Пипи” и да ги подкрепите.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25