Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пийте кафето в хрупкава чаша и уискито със стил, благодарение на идеите на млади българи

БНР Новини

Cupffee е вафлена чаша за кафе, произведена от натурални продукти, която щади околната среда. Автори на идеята и реализацията на проекта са Мирослав Запрянов и Младен Джаузов, който разказва за предназначението на Cupffee:

Cupffee комбинира два продукта в себе си – чашата и храната. Основната цел е да служи като чаша, за да намалее употребата на чашите за еднократна употреба, тъй като те са голям бич за природата. Най-лоши са стиропорните, които не се разпадат около 500 години. Полиетиленовите, стиропорните  и дори хартиените чаши се произвеждат от нефт и отпадъчните му продукти, като природен газ. При производството на хартиените чаши се използва и дървен пулп, което ги прави още по-неекологични. На ден по света се пият страшно много кафета и тенденцията е 1/3 да са в чаши за еднократна употреба, заради забързаното ежедневие. С Cupffee нашата цел е да намалим поне една малка част от тях за начало, а бъдещето ще покаже какво ще се случи.

Cupffee остава хрупкава и вкусна дори 60 минути след наливане на гореща течност в нея. Интерес към проекта проявяват и от чужбина – екипът вече има запитвания за представителства от почти всички точки на света и предявени желания за инвестиции. Новината за Cupffee предизвика голям интерес у нас, което довежда до работа в посока вдигане на мощностите. На въпроса кога хрупкавата чашка ще бъде пусната на пазара, Мирослав отговори:

През март 2017-а потребителите в Пловдив ще могат първи да се насладят на продукта. До месец-два след това планираме да задоволим пазара в цяла България. За чуждия пазар ще трябва да мине повече време, защото са нужни доста инвестиции.

Друг българин – Трифон Михайлов, създава WooWhiskey – първия личен аксесоар за уиски в света. Подробностите за него разказва създателят му:

Липсваше ми почукването на ледчетата в чашата (хубавото уиски се пие без лед), но не исках да развалям автентичния вкус на любимото ми питие. Затова една вечер отидох в работилницата и си направих няколко дъбови кубчета, които обработих по различни начини, докато не стигнах до перфектната комбинация. Технологията ще запазя в тайна. Благодарение на специфичната термична обработка, на кубчета WooWhiskey са необходими само пет минути, за да подчертаят дъбовия аромат на уискито в чашата ви. Това спомага и за многократното им използване за дълъг период от време. Те не променят вкуса или аромата, а помагат на уискито да е такова, каквото трябва да бъде.

Мотото на марката е „Сложи бъчвата в уискито, а не уискито в бъчвата”, като отзивите за WooWhisky до момента са само положителни:

Хората трудно се осмеляват, защото се притесняват да не си развалят хубавото уиски, но всеки, който ги е пробвал ги препоръчва горещо на приятелите си. Най-много се купуват от доволни клиенти за подарък на техни приятели и познати. Отскоро предлагаме и персонализиране на кубчетата с гравирането на инициали на една от страните им, което ги прави перфектния личен подарък. WooWhiskey ще промени света на уискито завинаги! Всеки, който е пробвал – знае защо!

Кубчетата WooWhiskey могат да се закупят от официалната страница на продукта




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 март 2025 г.

В "България днес" на 20 март ви разказваме за 13-то издание на Глобалната кампания за повишаване на финансова грамотност на ученици у нас в рамките на Световната седмица на парите. Припомняме си художника Маргарит Цанев-Мáрго, отишъл си доброволно от този..

публикувано на 20.03.25 в 19:00

Сутрешните температури остават ниски, в петък ще е пролетно топло

В петък , 21 март, минималните температури ще бъдат от минус 5 ди 0°. В София ще е около минус 3°. В сутрешните часове по поречията и около водните басейни ще има намалена видимост. През деня ще е слънчево и почти тихо. Максималните температури..

публикувано на 20.03.25 в 18:35

Почти ¾ от младежите мислят за емиграция от България

74% от българските младежи обмислят повече или по-малко идеята за емиграция в чужбина – сочи изследване на младежта в Югоизточна Европа, проведено от Фондация "Фридрих Еберт". Анкетирани са 9000 души между 14 и 29 години. Последните години..

публикувано на 20.03.25 в 14:50