Cupffee е вафлена чаша за кафе, произведена от натурални продукти, която щади околната среда. Автори на идеята и реализацията на проекта са Мирослав Запрянов и Младен Джаузов, който разказва за предназначението на Cupffee:
Cupffee комбинира два продукта в себе си – чашата и храната. Основната цел е да служи като чаша, за да намалее употребата на чашите за еднократна употреба, тъй като те са голям бич за природата. Най-лоши са стиропорните, които не се разпадат около 500 години. Полиетиленовите, стиропорните и дори хартиените чаши се произвеждат от нефт и отпадъчните му продукти, като природен газ. При производството на хартиените чаши се използва и дървен пулп, което ги прави още по-неекологични. На ден по света се пият страшно много кафета и тенденцията е 1/3 да са в чаши за еднократна употреба, заради забързаното ежедневие. С Cupffee нашата цел е да намалим поне една малка част от тях за начало, а бъдещето ще покаже какво ще се случи.
Cupffee остава хрупкава и вкусна дори 60 минути след наливане на гореща течност в нея. Интерес към проекта проявяват и от чужбина – екипът вече има запитвания за представителства от почти всички точки на света и предявени желания за инвестиции. Новината за Cupffee предизвика голям интерес у нас, което довежда до работа в посока вдигане на мощностите. На въпроса кога хрупкавата чашка ще бъде пусната на пазара, Мирослав отговори:
През март 2017-а потребителите в Пловдив ще могат първи да се насладят на продукта. До месец-два след това планираме да задоволим пазара в цяла България. За чуждия пазар ще трябва да мине повече време, защото са нужни доста инвестиции.
Друг българин – Трифон Михайлов, създава WooWhiskey – първия личен аксесоар за уиски в света. Подробностите за него разказва създателят му:
Липсваше ми почукването на ледчетата в чашата (хубавото уиски се пие без лед), но не исках да развалям автентичния вкус на любимото ми питие. Затова една вечер отидох в работилницата и си направих няколко дъбови кубчета, които обработих по различни начини, докато не стигнах до перфектната комбинация. Технологията ще запазя в тайна. Благодарение на специфичната термична обработка, на кубчета WooWhiskey са необходими само пет минути, за да подчертаят дъбовия аромат на уискито в чашата ви. Това спомага и за многократното им използване за дълъг период от време. Те не променят вкуса или аромата, а помагат на уискито да е такова, каквото трябва да бъде.
Мотото на марката е „Сложи бъчвата в уискито, а не уискито в бъчвата”, като отзивите за WooWhisky до момента са само положителни:
Хората трудно се осмеляват, защото се притесняват да не си развалят хубавото уиски, но всеки, който ги е пробвал ги препоръчва горещо на приятелите си. Най-много се купуват от доволни клиенти за подарък на техни приятели и познати. Отскоро предлагаме и персонализиране на кубчетата с гравирането на инициали на една от страните им, което ги прави перфектния личен подарък. WooWhiskey ще промени света на уискито завинаги! Всеки, който е пробвал – знае защо!
Кубчетата WooWhiskey могат да се закупят от официалната страница на продукта.
Министерският съвет одобри проект на споразумение за дарителство между Световната здравна организация и България за предоставяне на доброволна вноска в подкрепа на дейността на организацията в Ивицата Газа в размер на 100 хил. евро. Финансирането ще..
За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..
На 21 нември от 10:00 часа италианският майстор-готвач Даниеле Приори, заедно с 10 млади хора с интелектуални затруднения ще приготви италиански обяд в Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“. Приори и младежите ще сготвят по неаполска..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..