Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Идеалов-син комбинира ритмичните танци на Ирландия с българския темперамент

БНР Новини
Снимка: личен архив

Росен Идеалов е известен български музикант, който преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ и работи с елита от музиканти в страната ни. Успехът не закъснява и за неговия наследник Росен Идеалов-син, който се е насочил към професията на сценичен танцьор и вече развива самостоятелна школа в стила на характерните танци от Ирландия. Заниманията с музика се оказали временно увлечение за младия наследник на артистичната фамилия Идеалови. Още на 14 годишна възраст Росен открил влечението си към ритмите, родени в земите на келтите. Първият досег с ирландската магия бил чрез филм за „властелина на танца“ Майкъ Флетли, излъчен по БНТ. Оттогава младият българин започва да проправя път за ирландските танци в родината.

Самата ирландска музика изразява чувството за свобода и за простор пред мен. Има нещо много особено в нейната вибрация и тя ме кара да се чувствам добре. Ти не можеш да стоиш на едно място, когато я слушаш, тя те вдига на крака и те кара да танцуваш – казва Росен Идеалов.

Допирни точки между българския и ирландския фолклор има. Сходството е дори в самата музика, но различията са в ритъма. Българската музика се отличава с неравноделните тактове, но съм чувал ирландски мелодии, в които те също използват неравноделни тактове, което ми направи силно впечатление. Дори в самите стъпки на българските и ирландските танци има нещо общо, което не знам как да определя, но е интересно да се види. Дори вече работим върху проект, който съчетава българска народна музика и ритмите на Ирландия. Наскоро излязохме на една сцена с българската фолклорна формация „Тъпани и гайди“ и смесихме нашия, с ирландския фолклор. Публиката не очакваше толкова много темперамент и емоция, събрани на едно място. Това беше представление експеримент, бих искал да се повтаря и в бъдеще. Има интерес към идеята, да представим някаква история чрез музиката и танците на двата народа. Засега развиваме идеята и скоро ще бъде готова за сцената.

Това, което артисти като Росен Идеалов показват на сцената, е фолклор, но на по-високо ниво, еволюирал в изпълнителско изкуство. Чистият ирландски фолклор е на доста по-семпло ниво, за да е достъпен за всеки. За професионалиста е важна прецизността във всяка стъпка, а изправената стойка на тялото също се постига с много репетиции и работа. И още нещо е важно за ирландските танци, това са специалните обувки, които са истински инструмент, с който се създава ритъм на сцената. За тях Росен Идеалов разказва:

Обувките са специфични, имаме при тях твърд и мек стил. Обувките за потропването се наричат jig shoes /джиг шууз/, те се правят от специално фибростъкло, или от чисто дърво. Имат и ток, който издава определен звук и за момента се поръчват от чужбина. Освен тези, има обувки в мек стил. Много красиви са тези обувки и поддържат стъпалото по особен начин. Когато е на сцената, танцьорът играе винаги на пръсти. Това важи особено за танцьорките, за които изискването е да стоят високо на пръсти. Изпълнителското изкуство изисква определени физически и психически качества, за да е наслада за публиката, а тайната е в овладяване на техниката. Самите ирландци са впечатлени от факта, че на изток има хора, като нас, които се занимават с техния танц, при това казват, че имаме завидни умения. Първо хората там ни гледат със съмнение, защото сме чужденци, но когато заиграем, те много се впечатляват. Много топло ни посрещат и се радват, че практикуваме техния фолклорен стил.

Скоро Росен Идеалов ще сподели една сцена със свои ученици от школата Irish Dance Academy, която сам е създал и ръководи в София.

На 11 декември ще имаме шоу програма в клуб „Студио 5“ в София. В нея обединяваме два стила – фламенко и ирландски танци. Там ще бъдат представени едновременно танцовите и музикалните форми на тези стилове. Сред музикантите има гайдар, който владее до съвършенство българският народен инструмент. Фламенкото ще представи моят колега Стефан Николов, който е признат майстор на този специфичен стил в танцовото изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38