Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва екстрадирането на афганистанци от България

Снимка: БГНЕС

В близките дни България ще екстрадира за родината им с полет до Кабул първата група афганистански мигранти. Става въпрос за около 50 души, които бяха замесени в безредиците в центъра за прием на мигранти в Харманли. Всички те са влезли в България нелегално, нямат уреден статут на територията на страната и сами са пожелали доброволно да бъдат върнати в Афганистан. Доброволно, защото не се е сбъднало желанието да продължат към заветната цел – богатата Западна Европа, към която България е само транзитен пункт. Екстрадирането на първата група бе ускорено след разговор между премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Абдула Абдула, проведен на 1 декември. В страната остават още около 5 хиляди афганистански мигранти, чиято съдба ще бъде сходна и във висока степен зависи от предстоящо споразумение за реадмисия между двете страни. По договорка на премиерите започва активна подготовка на документа под ръководство на вътрешните министри.

Афганистанците са значителна част от незаконно влезлите в България чужденци, но екстрадирането им не облекчава много миграционния проблем. След миграционното споразумение на ЕС с Турция притокът на нови мигранти от южната съседка чувствително намаля, но същевременно се засили миграционният натиск от България към Западна Европа през съседни балкански държави и най-вече през Сърбия. Така миграционният проблем стана предимно вътрешен, защото усилията на властите се пренасочват от възпиране на притока на мигранти към засилване на контрола върху придвижването на вече приетите вътре в страната и париране на опитите им за нелегално излизане в посока Запад. Новите притесненията се допълват и от сигнали за предстоящо увеличение и на броя на мигрантите, връщани на България от Западна Европа. Тази седмица завърши с оспорване на ефективността на изпълнителната власт при решаването на бежанския проблем и упреци, че подценява не само миграционния натиск по суша, но и  вероятността той да дойде и по море. Започва седмица с очаквания за репатриране на афганистанци. Какво ще последва в процесите на миграция и техните посоки е трудно да се предрече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военнослужещи провеждат отворено занятие по алпийска подготовка в Смолян

Отворено занятие по алпийска подготовка ще се състои днес пред Родопския драматичен театър в Смолян. Събитието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски е по повод Международния ден на младежта. По време на занятието ще бъдат..

публикувано на 12.08.24 в 06:00

Новата седмица започва с горещо време

В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в София – около 34°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър...

публикувано на 11.08.24 в 18:30
Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24