Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Починалото момченце от Хасково вероятно е било недохранвано, показва аутопсията

Окръжнатата прокуратура в Хасково започна досъдебно производство по случая с 2-годишното момченце от село Николово, което почина вчера на път за болницата в града. Това съобщи говорителят на прокуратурата Невена Владимирова.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествието, назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване на причините за смъртта на малолетното дете. Изискана е медицинска документация, касаеща извършените прегледи и проведеното лечение на детето от личния му лекар в гр. Кърджали и в болницата в гр. Пловдив.

От пловдивската университетска болница "Свети Георги", където детето е било лекувано скоро, не пожелаха да съобщят с каква диагноза е постъпило. Уточниха обаче, че е изписано в добро общо състояние. Вчера, когато момченцето е починало, е трябвало да се яви за контролен преглед.

Пред БНР завеждащият спешното отделение в болницата в Хасково д-р Филип Кичюков каза, че родителите са извикали прекалено късно Спешна помощ:

То си почина на път за спешно отделение, а тука всъщност ние правихме животоспасяващи по европейски практики, мъчехме се да възстановим искрицата живот, но не успяхме. Това е истината. То всъщност беше починало с всички симптоми на дихателна сърдечна недостатъчност. Детето се е жалвало от предния ден с болки в коремчето. Не е доведено, не е потърсена помощ и когато спира да плаче и да се жалва, всъщност вече е много късно.  

Според резултатите от аутопсията, детето е било недохранвано и имало редица тежки хронични заболявания, съобщи БНТ. Установени са гнойни възпаления в бъбреците и обриви по тялото, за които не е ясно на какво се дължат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!