Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зимата в любими песни

Снимка: БГНЕС

По случай своята 80-годишнина, Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за зимата в българската поп-музика в последния половин век.

“Снегът на спомена“ (1966) – музика Петър Ступел, текст Александър Михайлов, изпълнява Георги Минчев.

Една от най-хубавите български балади със зимна тематика, в чийто запис вземат участие флейтистът Симеон Щерев, обявен по същото време за най-добър джаз-флейтист в Европа и набиращият популярност у нас, а впоследствие по цял свят, квартет „Димов“.

Бяла песен“(1971г.) –- музика Димитър Вълчев, текст Петър Караангов, изпълнява Паша Христова.

Това е песента, която Паша Христова записва и заснема малко преди да загине в самолетната катастрофа на 21. 12. 1971г. и с която участва на конкурса „Мелодия на годината“, който печели посмъртно през януари 1972 г.

“Зима“ (1985 г.) – музика Тончо Русев, текст Петър Караангов, изпълняват „Тоника СВ“. 

Една от най-хубавите балади от 80-те със зимна тематика, която групата включва във третата си дългосвиреща плоча.

Аз не съм дошъл, Калино на Недялка Керанова и ОНМ на БНР и Родопска ария на Недялко Недялков си поделиха първото място в класацията за фолклор за миналия месец.

Печелившите са Бернд Зайсер (Германия), Алън Роу и Сергей Рогов (Великобритания). Те получават диска на Ансамбъл “Пирин“ “Песен като кадифе“ – едно рядко архивно издание на БНР-Радио Благоевград


Още от категорията

Отиде си видният музикант и фолклорист проф. Стефан Чапкънов

Бургас и България загубиха още едно голямо име - проф. д-р Стефан Чапкънов.  Един от най- известните фолклористи и музиканти почина на 82 години. Тъжната вест съобщиха за  БНР-Бургас  негови близки.  Композиторът е познат като диригент,..

публикувано на 18.11.20 в 13:15
Красимира Стоянова в

Русе посреща майсторския клас на Красимира Стоянова

Заключителният концерт на участниците от майсторския клас на именитата ни оперна певица Красимира Стоянова е насрочен за 19:00 часа в зала "Филхармония" в Русе, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната опера в крайдунавския град...

публикувано на 15.11.20 в 07:55

В Тараклия проведоха песенния конкурс „Облаче ле бяло“

Пети конкурс за млади изпълнители на българска народна и поп песен "Облаче ле бяло-2020" се проведе в бесарабския град Тараклия.  Тазгодишното състезание беше част от отбелязването на Деня на бесарабските българи и беше посветено на..

публикувано на 13.11.20 в 11:24