Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната интрига сега е кога и как ще се проведат предсрочните избори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След като и Реформаторският блок върна на президента Росен Плевнелиев възложения му мандат за съставяне на правителство, интригата дали при сегашния парламент ще има редовно такова отпадна, но отстъпи място на нова: кога и как ще се проведат предсрочните парламентарни избори.Че тези избори са вече неизбежни, отбеляза самият президент при връщането на мандата. Възможните развития при новата ситуация бяха очертани в хода на изтощителните политически консултации през последния месец, но ясни отговори на този етап няма.

Ясно е, че датата на провеждане на предсрочните избори зависи от новоизбрания държавен глава Румен Радев, тъй като в последните три месеца от мандата си действащият президент няма такива компетенции. Радев може да упражни това си конституционно задължение само след като встъпи в длъжност на 22 януари догодина. Тогава той ще може да назначи и служебно правителство, което да подготви осъществяването на изборите. Социалистите, с чиято подкрепа бе избран новият държавен глава, искат избори в края на март, а ГЕРБ предпочитат началото на април. Разлика в предпочитаното време е малка, но вероятно от немалко значение за двете основни партии в страната. В крайна сметка обаче, по-важен е въпросът за правилата, по които ще се проведат изборите.

ГЕРБ пледират да бъде уважена волята на избирателя, категорично изразена на националния референдум, проведен едновременно с неотдавнашните президентски избори, в България да бъде въведена мажоритарна избирателна система в два тура. Зачитането на тази воля несъмнено ще донесе на защитаващите я политически сили електорални предимства, предвид факта, че тя бе изразена от 2,5 милиона души. Според всички експерти, мажоритарна система от този вид би благоприятствала най-големите партии, каквито са ГЕРБ и БСП, но БСП е за мажоритарна система от смесен тип, различна от пожеланата на референдума.

Голяма дилема е също дали промяната в избирателната система да се направи сега, или по-късно, от следващия парламент. Промени в изборните правила бяха внесени, при това доста драматично, една седмица преди референдума и радикална смяна на системата отново в последния момент не е приемлива за всички. Дори и за малкия партньор на ГЕРБ в отиващата си коалиция – Реформаторския блок, който я смята за “опасна“ и способна да вкара в парламента хора със съмнителна репутация. Неприемлива е и за доскорошния извънкоалиционен съюзник на тази коалиция – Патриотичния фронт. Идеята за незабавно въвеждане на мажоритарна система е неприемлива и заради това, че отиващият си парламент няма време и политически ресурс за толкова сериозна промяна. При това положение на нещата предсрочни избори при мажоритарна система в два тура изглеждат нереалистична перспектива. Нереалистична, но не и изключена, защото както показаха опитите за съставяне на правителство, обратите в България са политическа практика, която не бива да подценяваме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05

България днес - 15 август 2024 г.

На 15 август в „България днес“ говорим за слушателите ни от цял свят, които се свързват с нас след появата на новите QSL-картички на БНР. Представяме ви българския виолончелист Николай Коларов от Минесота, САЩ, организатор на фестивала „Балканикус“ за..

публикувано на 15.08.24 в 19:00