Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска Коледа с любими песни и изпълнители

Снимка: архив
В каквито и времена да живеем, не пропускаме да създадем празници за децата си, да отгатнем мечтите им и да ги зарадваме с подаръци. Особено около Коледа. Едно от любимите детски забавления по това време на годината са пъстрите концерти на техни връстници. Независимо дали са в детската градина, в училищния салон или на голяма сцена, те добавят неповторими мигове към празника. И тази година декемврийският афиш е изпъстрен с покани от известни детски хорове и вокални групи. Един от най-веселите празнични концерти изнесоха „Радиодеца” с диригент Илина Тодорова. В богатия репертоар на вокалната група са почти всички „коледни хитове“, познати по цял свят, както и обичани български песни.

Детският хор „Звъника” от гр. Плевен зарадва своите почитатели с изяви в различни градове на страната. В натоварената предпразнична програма на малките певци и техния диригент Ваня Делийска беше благотворителният концерт „Коледно чудо”, организиран в подкрепа на деца със сериозни здравословни проблеми.

Малчуганите от „Смехоранчета” изпращат една успешна година. През юни те представиха своя нов албум „Смехорански сезони”, в който са събрани песни, подходящи за всички годишни времена. Освен чудесните си коледни песни, тази година те представиха в НДК и коледния спектакъл „Пътешествие с метла“.

„Коледна сутрин с аромат на Бон-Бони” – така са озаглавили своята програма децата от „Бон-Бон“. През април вокалната група, чийто ръководител е Рози Караславова, отбеляза 20-ия си рожден ден. Направи го с бляскав концерт в зала №1 на НДК, в който взеха участие Поли Генова, „ЛаТиДа” и други пораснали „бонбони”.

Преди броени дни Детският хор на БНР се завърна от турне в Белгия. Първият концерт в програмата им беше в Брюксел – в залата на Европейския парламент. Истински посланици на българската култура, талантливите певци са изнасяли концерти в десетки страни на почти всички континенти заедно с основателя на хора акад. Христо Недялков. През последните няколко години начело на състава е Венеция Караманова, а успехите продължават да се множат. Детският радиохор ще вземе участие в коледно матине в зала „България”, заедно със СО на БНР. А на 28 декември, в рамките на „Новогодишния музикален фестивал”,  е традиционният празничен концерт.

Не бива да пропускаме и изявите на „Софийските момчета” – първия момчешки хор, създаден у нас. От проф. Адриана Благоева – диригент и художествен ръководител, научихме, че в празничния концерт навръх Коледа са включени и двете формации – момчета и младежи. А сред имената на композиторите, чиито творби изпълняват, са Петко Стайнов, Стоян Бабеков, Христо Недялков, Жул Леви, Моцарт, Бетовен и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15