Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво следва след икономическия връх през тази година

БНР Новини
Снимка: архив

Българската икономика през отиващата си 2016 г. се представи като истински шампион – над 3% ръст на БВП, второ място в ЕС по този показател, в държавните каси влезе един милиард евро повече, отколкото през предходната година и МФ регистрира излишък в бюджета на държава, броят на чуждите туристи достигна 10 млн. и почти двойно надвиши броя на населението на страната. И още редица положителни факти, сред които може би по-голямо внимание заслужава чувствителното повишение на заплатите на най-бедните и зле платени европейци, като в столицата София те дори се изравниха със средните европейски нива. Всичко това говори за добро икономическо здраве и за това, че и обикновените българи са почувствали по джобовете си положителните ефекти от растежа. Друго важно, което следва да се отбележи, е, че икономическият подем се случи на фона на стабилна доскоро политическа и социална обстановка. До ноември второто правителство на ГЕРБ и неговите много често непредвидими коалиционни партньори управляваха спокойно и без особено напрежение. Даже и бежанската криза бе умело избегната и предотвратена, като България се оказа точно там където й е място на картата на Европа – в периферията на масовите миграционни потоци и встрани от основните цели на терористите.

Но много хубаво не е на хубаво, казват старите българи и мъдреците на базата на богатия си житейски опит и историческите факти. Тази поговорка май ще се окаже вярна и по отношение на българската икономика през 2017 г. Защото няма икономист, финансист или анализатор, дори самото българско финансово министерство, които да не предвиждат за догодина забавяне на икономическия растеж до по-умерени темпове. Някои дори заговориха, че българската икономика е прегряла и сега бизнес температурите ще трябва да се понижат до по-нормални и трайни равнища. Но нищо драматично не очаква страната и българите. БВП ще продължи да нараства, държавната хазна да се пълни с пари за публични разходи, очаква се да потекат най-после и евросубсидиите, отпуснати на страната за новия петгодишен програмен период, доходите на работещите ще растат, като от 1 януари това започва с вдигане с 9% на гарантираната минимална работна заплата.

Всичко това може да бъде заплашено от неочаквани международни развития в неспокойно Европа, Близкия Изток и Северна Африка, които да развалят сметките на българските бизнесмени и управници. Но най-голямата заплаха е вътрешна – това е политическата дестабилизация, започнала от ноември и която ще трае най-малкото до извънредните парламентарни избори през пролетта на 2017 г. Шест месеца политически трусове, несигурност и неизвестност са в състояние да разклатят и най-стабилната и просперираща икономика. Слава богу, политическите събития, които предстоят, колкото и неприятни, не са извънредни и необичайни в условията на демокрация и българската икономика вече натрупа доста опит в прилагането на мерки за ограничаване на негативното влияние на политическите сътресения и промени. Освен това, тя вече се чувства достатъчно силна и разполага с необходимите резерви и буфери, за да се предпази. Което не й пречи да си има хиляди проблеми, сред които на първо място все по-острата и дълбока криза на пазара на труда, където липсата на квалифициран персонал става вече направо драматична и заплашителна за всяка фирма, независимо в кой сектор точно оперира. А това е проблем, който не може да бъде решен с магическа пръчка или със закон, трябва време, усилия и дългосрочни мерки. Което значи, че през 2017 г. положението с работната ръка няма да се подобри каквото и да се прави, и това ще бъде едно от най-големите предизвикателства пред икономиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00