Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично настроение и хубава музика – фолкалбумите на 2016 г.

Снимка: БГНЕС

Нови записи на народна музика зарадваха почитателите на традиционното ни изкуство и през 2016 г. Изпълнителите са певци и инструменталисти от различни поколения, представители на различни стилове, а изобилието е впечатляващо. Започваме с „Канараормански ръченик“ от албума „Белези“ на Теодосий Спасов и ОНМ на БНР. Световноизвестният кавалджия е нарекъл пиесата на местността Канараорман (каменна гора), която се намира близо родното му място – Белица, Силистренско.

През януари Институтът за изследване на изкуствата към БАН представи „Музикалнофолклорните диалекти на Елена Стоин в звук“ – диск с повече от 200 уникални теренни записа, направени от голямата българска фолклористка между 50-те и 70-те години на ХХ век, приложен към книга, съдържаща безценна информация. Изданието е дело на екип с ръководител проф. Горица Найденова. То предизвика голям интерес сред специалистите, както и сред любителите на автентичния фолклор.

В тази кратка панорама на новите записи през 2016 г. ще си припомним и една от песните, които Ирена Станкова направи за фонда на БНР в началото на годината. Ирена е от гр. Бургас, има награди от престижни фолклорни конкурси у нас, изнасяла е концерти в различни страни на Европа. Репертоарът и́ включва образци от Странджанската фолклорна област, които младата певица издирва сама. Такива са и песните, които записа за БНР. В нейно изпълнение можем да чуем„Де са ти, Станко, китките”, съпровожда ОНМ на БНР, диригент Димитър Христов.

“Гордостта на България“е най-новият албум с произведения на Дико Илиев – диригент и композитор на музика за духов оркестър. Роден в края на ХIХ век, той живее до 1984 г. Близо три десетилетия от дейността му са свързани с оркестъра на 36-и пехотен Козлодуйски полк и град Оряхово. Автор е на около 20 марша, изпълнявани и до днес. Дарбата му да създава произведения върху основата на българския фолклор е наистина уникална. А неговите хорà, ръченици, китки отдавна са част представата ни за празничност. Във времето извън репетициите с военния оркестър Дико Илиев пътувал до малки и големи селища, разположени около градовете Оряхово, Враца, Монтана. Там обучавал деца и младежи да свирят на различни духови инструменти, създавал оркестри, писал за тях музика, подкрепял ги всячески. Много от произведенията му доскоро съществуваха само в списъците, изготвени лично от композитора. През последните 15-ина години бяха открити и възстановени партитурите на много непознати творби на самобитния майстор. Основната заслуга е на г-жа Хризантема Рашева – секретар на читалището в Оряхово, и Кузман Кузманов – диригент на Духов оркестър „Дико Илиев“ в същия град. Екипи на БНР записаха през годините три албума с новооткритите хпоизведения. Както вече споменахме, последният се нарича „Гордостта на България“ – по името на една от китките върху народни песни.

През 2016 г. Теодосий Спасов представи пред почитателите си още един албум, този път записан с „Теодосий Спасов квинтет” по време на десетдневно турне в Южна България. Нарича се „О ' Майно хоро“ и представя пиесите, включени в концертната програма на групата. Музиката е свежа, създава усещане за празник, а според Теодосий, ако някой реши да потанцува – сам или с приятели, може да си пусне албума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25