Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Янков: прави това, което обичаш и никога не се отказвай от мечтите си

БНР Новини
Снимка: личен архив

Всеки от нас има своите мечти и надежда, че в живота си ще успее да сбъдне поне няколко от тях. Трудностите, през които минаваме на път към целта, са най-различни, но са един незаменим и ценен опит, който си струва да придобием, макар често това да става по трудния начин. Единственото, от което се нуждаем, е амбиция и непримиримост. Ще ви срещнем с нашия сънародник в Дания Стоян Янков, който мечтае да бъде банкер на Уолстрийт, но избира да се посвети на киното. Въпреки че е финансист по образование, киното го завладява още от ученик. Как започва всичко?

Аз се занимавах с актьорски курсове още от гимназията, а след това започнах да правя видеа като хоби с колегите ми от едно актьорско студио. Малко по малко осъзнах, че това е една страст, която искам да следвам. Докато учех, си прекарвах цялото свободно време в това да правя видеа, филми, да ходя на различни семинари, да се срещам с продуценти и режисьори.

Страстта не го напуска вече 10 години, а днес може да се похвали със собствен фестивал за късометражно кино, който има своите пет успешни издания до момента. Ето какво ни разказа той за него:

Казва се Aarhus Shortfilm challenge и всъщност е едно седемдневно предизвикателство, в което хора, които се занимават с кино и видеопродукции от цял свят, могат да се включат и участват. Те получават две теми, както и откъс от диалог, който трябва да интерпретират в свое четири или петминутно филмче и да го предадат в рамките на седем дни. Последните едно-две издания имахме около 1000 участници от цял свят. Хората получават своята обратна връзка, запознават се помежду си. Създава се някаква общност от хора, които искат да си помагат и да се развиват в креативната област.

През последните няколко години освен с работа по филмите, ежедневието на Стоян е заето и с множество семинари и тренинги, с които преоткрива и променя себе си. Според него всеки от нас може да промени себе си, ако има хора, които да му покажат правилния път и начин да го стори. Това обаче трябва да се случи от рано. Затова и децата са център на една от идеите му – създаване на центрове за личностно развитие, които да им помогнат да открият себе си и да разкрият потенциала си. Стоян казва, че е най-щастлив, когато успее да вдъхнови хората и им даде практически съвети как да променят живота и бизнеса си към по-добро. Ако се замислим, много малко са тези, които са напълно удовлетворени от това, което са постигнали в живота си. Всеки в даден момент има нужда да се погледне отстрани и да поиска съвет или помощ от някого, ако не знае как да продължи напред.

Стоян съветва всички, които се колебаят дали да опитат късмета си в чужбина, да го сторят, но да бъдат готови да се изправят пред много трудности в чуждата страна. Трябва да знаят обаче, че винаги имат избор и дори да не успеят да се адаптират и издържат далеч от родината, могат да се върнат при семействата и приятелите си у нас. В това няма нищо лошо или срамно. Важен е опитът, който придобиваме зад граница, независимо какъв е той, както и никога да не спираме да вярваме в своите възможности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02