Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влаковете се движат с големи закъснения, отменени са автобусни превози

| обновено на 07.01.17 в 19:48
Снимка: БГНЕС

Към момента влаковете се движат с големи закъснения, но във всички композиции вагоните са отоплени, уверяват от БДЖ.  Най-тежко остава положението на Централната жп гара в София поради замръзване на стрелките. Лияна Панделиева от пресцентъра на БДЖ допълва:  

На места температурата при релсите е около минус 28, минус 29 градуса. Това изисква допълнително усилие от страна на инфраструктурата, за да може да се осигури безопасно преминаване.

Експрес "Чайка" Бургас-София, който изчакваше на гарата в Казичене вече е с 312 минути закъснение. Със 120 минути закъснение в 15.00 часа тръгна влакът от София през Горна Оряховица за Варна. Влакът от Бургас през Пловдив за София на гара Искър престоява 175 минути. Влакът от София за Бургас през Пловдив е с 205 минути закъснение. И влакът от София за Бургас през Карлово по Подбалканската линия е  със 175  минути закъснение. Всички пътници към този момент са отоплени, уточни Панделиева.. 

По много от направленията в страната не пътуват междуселищните автобуси. От Сдружението на автобусните превозвачи казаха, че автобусните компании имат дежурни налични шофьори и автобуси, и когато се появи информация, че дадено трасе е почистено от снега, се реагира. Ивайло Константинов допълва:
В 14.30 часа отпътува първият автобус в посока Русе, тъй като се появи информация, че пътят Бяла-Русе вече е разчистен. Пътува и автобус в посока Русе-София. Денонощна информация и непрекъсната връзка със службите на АПИ има по места. Получава се автоматична информация на сайта ни, както и на сайта на Централна автогара-София. Съответно и на автогарите в крайните точки, където са дестинациите на съответните курсове. Пътниците нека следят информацията, както и да държат връзка с телефоните за денонощна информация на дружествата-превозвачи.

Автобус с 20 пътници и двете коли, които закъсаха на пътя Асеновград - Садово, са били изтеглени и са продължили пътя си. Автомобилите затънаха в преспите тази сутрин край село Моминско и половин час по-късно са изтеглени от аварийните екипи, съобщи Димитър Георгиев от кризисния щаб в областната администрация, според когото хората надценяват възможностите си и подценяват обстановката. 

От пътните и почистващите служби напомнят ако не е наложително да не се пътува заради рисковете, които крият много ниските температури и снегонавяванията. 


От БДЖ също призовават пътниците да се информират на тел. 0 700 10 200 или на гишетата на гарите в страната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!