Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на властта не спира инвеститорския интерес на Китай към България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди правителство в оставка да си отидe, три големи китайски компании заявиха в София на среща с премиера Бойко Борисов сериозни инвестиционни намерения в България. Световният онлайн търговец Alibaba Group възнамерява да създаде логистичен център, GS-Solar Company – завод за производство на соларни панели, а GoldPoly Group да изкупува български тютюн. Пазарните ниши, които китайските инвеститори виждат в България, са от висок интерес и за самата страна. Евентуалният логистичен център на Alibaba Group например би предлагал на международните пазари български стоки и храни, а изкупуването на продукцията на националните производители на тютюн е болезнена за България тема от много години насам. Взаимен интерес има и в сферата на стратегическите инвестиции. Преди по-малко от месец Индустриалната търговска банка на Китай изяви готовност да финансира проекта за АЕЦ „Белене” при пазарните условия, поставяни от българска страна, а именно – без финансово ангажиране на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток. Инвестиционни намерения китайска страна има не само към АЕЦ „Белене”, а и към изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Такъв интерес през декември м.г. бе изявен от китайската Държавна енергийна инвестиционна компания.

Очевидно е, че смяната на властта в България не спира инвестиционните намерения от страна на Китай и това е обяснимо. Усилията за взаимно сътрудничество и търговски обмен датират от години и се основават на общ интерес. Китай разглежда България като важно предмостие към големия европейски пазар, а България още от 2014 г. води политика за засилване на търговско-икономическите си връзки на Изток. Напоследък важна рамка за осъществяването на взаимните интереси е инициативата 16+1 за сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа. Някои твърдят, че България се е присъединила към тази инициатива с много желания и досега не е получила отказ на нито едно от тях. Сега обаче въпросът не е взаимните интереси да се откриват, а да се реализират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00