Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика за четири арфи в Националната художествена галерия

Снимка: архив

Музика от френски и испански композитори, изпълнена от четири арфи, ще прозвучи на 15 януари от 18 ч. в Националната художествена галерия. Концертът е организиран от НХГ в партньорство с Нов български университет. Средствата ще бъдат дарени на общината в с. Хитрино.

Подпомагането на пострадалите е кауза, към която всички сме съпричастни, затова с готовност приех поканата от г-жа Слава Иванова, директор на НХГ, да подготвя програмата за този благотворителен концерт – думи на проф. Сузана Клинчарова, преподавател по арфа в Conservatoire de Neuilly – Париж, изпълнител с активна концертна дейност по цял свят. Тя ще свири заедно с три свои бивши ученички. Илиана Селимска е оркестрант-солист на СО на БНР, Весела Тричкова е на същата позиция в Софийската филхармония, а Кохар Андонян преподава арфа в НМУ „Любомир Пипков“ и е асистент на проф. Клинчарова за майсторските ѝ класове в НБУ. Четирите дами многократно са свирили заедно – в дуо, трио или квартет. Някои от пиесите, които ще чуем в неделя са част от репертоара им, други са подготвени специално за този концерт от Сузана. Например произведението „Проблясвания“ (в друг превод „Искрици“) на Карлос Салседо ще прозвучи за първи път в транскрипция за четири арфи. Авторите, подбрани от известната арфистка, принадлежат на различни епохи – от XVII до XXI век. Освен споменатите вече известни арфисти и композитори Алфонс Хаселманс (наричан „Шопен на арфата“) и Карлос Салседо, свързани с френската култура, сред тях са представители на Романтизма в Испания, както и българинът Александър Кандов, който от десетилетия живее и твори в Испания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15