Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раждането – щастие, но и сериозна отговорност

БНР Новини
Снимка: архив

Едно от най-очакваните и красиви събития в живота ни е раждането на нашите наследници. Усмивките и звънките им гласове ни пленяват и бързо забравяме онези хора, с чиято помощ децата ни са поели първата си глътка въздух – акушерките и гинеколозите. Те отбелязват 21 януари като свой официален празник от 1951 година, но откъде води началото си той? От Египет, където в древността била издадена заповед да бъдат избивани всички новородени момчета. Въпреки това акушерките отказвали да я спазват и израждали децата. Затова народът ги почитал и им благодарял, че са спасили родовете им.

По повод Деня на родилната помощ, ви срещаме с Националния консултант по акушерство и гинекология професор Виктор Златков. В интервюто си за „Радио България“ той отговори, какъв е реалният брой на ражданията през изминалата година:

Съществена разлика спрямо предходната година в броя на родените деца няма. Майчин дом продължава да бъде лидер. През миналата година са се родили 4066 деца, спрямо 3971 за предходната година. Като цяло, независимо от коментарите в медиите, че има намаление на раждаемостта, това не отговаря на истината. Разликата спрямо предходната година за цялата страна е 600-700 новородени, което е нормална разлика. Ако миналата година са се родили 61764, тази година регистрацията показва 61100. Трябва да имаме предвид, че в доста болници има закъснели регистрации поради отпуски, грипна епидемия. Второто е, че голяма част от родените в чужбина, които се записват като българчета, идват към края на февруари или началото на март да получат своя ЕСГРАОН и да бъдат регистрирани. Най-общо можем да кажем, че родените деца са горе-долу същата бройка като миналата година.

Колкото до феномена деца да раждат деца, към който обществото е особено чувствително, той също има своето обяснение:

По отношение на това, доколко младостта е негативен фактор, мога да кажа, че това не е явление, което е от днес. То е съществувало винаги. За моят близо 40 годишен стаж, най-младата ми родилка е на 11 години, а най-възрастната на 48 години. Това се е случило в годините преди 10 ноември. Този феномен не е някакво изключение в момента. Безспорно обществото сега е по-чувствително, информацията достига по-бързо до хората. Феноменът има няколко измерения. Едно от тях е свързано с етническите и характерните особености на дадена група от хора, за които знаем, че ранните бракове или съжителства не са чак такова изключение. За България имаме предвид преди всичко ромската общност, но като цяло в доста по-южни страни, това не е изключение. Във всички случаи съществуват и нежелани бременности, които са се случили поради непознаване на контрацепцията и на трето място са някои по-патриархални семейства, където желанието да се превъзмогнат забраните, води до грешки, които понякога са фатални от гледна точка на реализацията на подобна бременност в семейство, което няма готовност да отгледа това дете. Би трябвало този проблем да се гледа съвкупно, но ние не можем да подкрепяме един такъв феномен, защото детския организъм не е подготвен.

В подобни раждания няма нищо лошо, стига родителите да могат да осигурят нормални условия, в които детето им да расте щастливо, спокойно и обичано. Децата не бива да бъдат гледани единствено като източник на социални помощи. Те са щастие, но и сериозна отговорност. Помислете за своето и тяхното бъдеще, а днес освен да благодарите на акушерите за радостта, с която са ви дарили, ги и прегърнете, защото отбелязваме Международния ден на прегръдката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24