Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се родят приятелства и връзки, за които различността не е от значение

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

БНР Новини

На 27 януари отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.  На тази дата през 1945 година са освободени оцелелите от един от най-големите концентрационни лагери в Европа - „Аушвиц“. Макар в началото лагерите да са служели за разправа с противниците на нацистите, там, наред с евреите, намират  смъртта си и хора с увреждания, роми , славяни. Нашата отговорност е да преминем отвъд формалните церемонии и отмятането на поредната дата в календара с паметни събития, заяви по повод на възпоменанието председателят на Организация на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар:

На 27 януари трябва заедно да си спомним геноцида на милионите невинни хора, които нацисткият режим и неговите съюзници, класифицираха като нехора заради тяхната етническа принадлежност,  заради техните възгледи, сексуална ориентация или други причини. Трябва да си спомним всички измъчени, унижени и убити, жертви на криминалната идеология на националсоциализма. Техните животи бяха ограбени, а те самите - лишени от човешкото си достойнство. Трябва да си спомним и оцелелите, за които ужасът от войната никога няма да избледнее. Те все още са сред нас, но с всяка изминала година остават все по-малко. Заедно с тях избледнява и паметта за най-тъмния период в човешката история. Така, както всички отговорни за извращенията по време на Втората световна война трябва да получат своята справедлива присъда, така не трябва да забравяме и тези, които рискуваха собствения си живот, за да помогнат на хилядите обречени да умрат

Снимка

На организираната пресконференция по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста бе представен и предстоящият съвместен проект на ОЕБ „Шалом“ със Столична община, насочен към образованието на деца от различни социални групи. Още за него от Наталия Тодорова, координатор на проекта за България:

Проектът се казва Бейт.Основната му идея е да трансформира градската среда в платформа за дебат и диалог сред децата.  Събираме в сърцето на столицата, на място, което е наситено с историческо и културно наследство, деца от училища в различни райони на града. Използвайки тази градска среда, ние насърчаваме децата да си служат с нея като с учебник, от който могат да извлекат изключително много информация. Мотивираме ги да работят заедно един с друг, с хора, които досега не са срещали. Окуражаваме ги да изследват средата и историята на града си, да се запознаят с другите му жители. Ще търсим заедно исторически въпроси, за които ще говорим, ще ги интерпретираме и ще им дадем ново значение.

Целта на проекта е в рамките на два дни да накара деца, които никога не са се срещали, да създадат нещо заедно, да се опознаят, да преодолеят различията помежду си  и да си бъдат полезни взаимно. Така ще се родят приятелства и връзки, за които различността не е от значение. Тази година проектът ще се проведе за първи път в София през май и юни. Мястото е пространството около Ларгото, като средище на различни религии и култури.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04
Царски орел

Сакар посреща Фестивала на царския орел

Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовгра организират Фестивал на царския орел в Сакар планина. Събитието събира  на едно място в съботния ден природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави, които ще сближат публиката..

публикувано на 19.10.24 в 08:40

Една легенда се завръща – детският песенен конкурс "Като лъвовете" с амбициозно издание във Варна

Националният музикален конкурс "Като лъвовете" 2024 се провежда от 18 до 20 октомври в Концертната зала на БНР - Варна. Музикалната надпревара се радва на голям интерес и заявилите участие деца и юноши идват от над 20 града в България - споделят..

публикувано на 19.10.24 в 08:05