Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК: Бъдещето на машинното гласуване трябва да се реши след обстойни анализи

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК смята, че бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публични дебати. Този начин на гласуване е проработил, но популярността му расте бавно.

Анализът за изборите и националния референдум през 2016 година, подготвен от Съвета, ще бъде достъпен на страницата на ЦИК от утре. 
Рязко увеличаване на броя на използваните машини, без достатъчно време за подготовка, може да стане препъникамък в организацията на изборния процес, смятат от Обществения съвет към ЦИК. Машинното гласуване по начина, по който беше експериментирано и прилагано досега в България, предлага предимства в две основни посоки: ускоряват се и се улесняват процесите на отбелязване на вота и отчитане на резултатите и се ограничава субективният фактор в процеса на броене и на сумиране на резултатите, което е най-трудната част от работата на секционните избирателни комисии. 
На изборите за президент и вицепрезидент през 2016-а делът на гражданите, избрали машинната опция, рядко надхвърляше 25 до 30 процента от всички гласували в секционната комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!