Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възможности без граници” търсят инициативни млади хора, избрали да живеят в България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Живеем във време, в което, без значение на образование, пол, раса, а понякога и на възрастта, ние можем да постигнем всичко. Единственото условие обаче е да обърнем гръб на довчерашните заблуди, предразсъдъци, страхове и притеснения. На този принцип и хората от сдружение „Възможности без граници” подчиняват идеите и труда си в подкрепа на младите хора, които търсят по-добро бъдеще. Това са ученици и младежи до 29 години, на които предстои да открият своето място в живота. За всеки млад човек е важно да знае към кого да се обърне, за да получи достоверна информация или просто да поговори по тема, която в момента го вълнува. За тази цел сдружението поддъжа сайт в интернет и организира непосредствени срещи с младежите, като ги провокира да се включат в темите, които пряко ги засягат.

Ето как звучи една от поканите за среща-дискусия: „Сигурно всеки ден ти правят впечатление неща, които не са ОК – в училище, в квартала, в рейса, в заведение, на улицата, на които малко им трябва, за да „светнат“, да се променят към по-добро или да накарат хората да се усмихнат. И сигурно ти имаш идеи и решения, които обаче си стоят само в главата ти? Е, време е, да ги изкараме на повърхността и не само! Ела с нас на обучение за младежко предприемачество!”

СнимкаТова, както и много други подобни обучения, са част от дейностите, финансирани от Националната програма за младежта в подкрепа на професионалното обучение и реализация. Дейностите се разпределят между 36 Младежки информационно-консултантски центрове, намиращи се в големите градове в България. Услугите популяризират възможности за обучение, пътуване, доброволчески програми, стажове и работа в страната и чужбина. Чрез тях младежите могат да разберат също как да подготвят документи за кандидатстване за работа или пък как да изберат подходяща специалност в университета. Много търсени са и услугите на психолозите, които сътрудничат на сдружението. Ето какво разказва още Мария Алкалай, организатор на инициативи към сдружение „Възможности без граници“:

Част от колегите от организациите „Възможности без граници” и „Заедно“ работим и по темата за толерантността. Езикът на омразата е особено активен в интернет пространството, заради възможността на хората да си кажат всичко, което лице в лице не биха казали. Младежите са много активни в търсене на онлайн услугите, например чата с психолог. Някои от тях се свързват само за да споделят това, което ги тревожи в момента. По отношение на другите услуги, не съм убедена, че са наясно в търсенето. Огромната информация в интернет само ги обърква в избора на професия. Много от децата нямат вярна представа за това, какво се изисква, за да работиш нещо. Често представите им се разминават с действителността. Стараем се да организираме за тях освен консултации и срещи с хора, успели в своята професия. Един от тях беше мениджър в голяма софтуерна фирма, с диплома на геолог. Той е пример за това как коренно различните образование и професия могат и да не влизат в конфликт при трудовата реализация.

От сдружение „Възможности без граници“ съветват никога да не се прекъсва нишката на ученето и личностното развитие. Ученето отдавна вече не става само с учебник в ръка, а чрез действие, съпреживяване, практически опит – казва Мария Алкалай:

Ние сме избрали да останем от светлата страна и ще направя паралел със сагата „Междузвездни войни“ – ние сме от джедаите и вярваме в доброто. Опитваме се чрез обучения и консултации в информационните центрове да покажем, че добрите неща се случват и то дори само с минимално желание и интерес, проявени от младите хора в страната ни. Хубаво е, че и у нас започват да се развиват програми с участие на доброволци. Идеята е доброволчеството да бъде инструмент за добиване на практически опит чрез работа в реална среда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05