Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шрифт разкрива магията на думите за хора с дислексия

БНР Новини
Снимка: adysfont.com

От мига, в който се родят, нашите наследници стават неразделна част от мислите ни. Всекидневно се питаме как да им осигурим добър живот, образование, здраве и сигурност. Въпреки усилията ни обаче, невинаги успяваме да предвидим всичко и да ги опазим от проблеми, защото самите ние може да не сме готови да ги приемем и да се примирим. Дислексията е един от тях. Тя представлява затруднение с лексиката при четене и писане. Не бива да я считаме за заболяване, а по-скоро за различен начин да възприемеш света. При всеки човек симптомите могат да бъдат различни. Срещаме ви с младата Кристина Костова, която е създала специален шрифт, който да помага на хората с този проблем да възприемат и разбират по-лесно текстовете, които четат. Попитахме я, защо децата с дислексия сякаш не са достатъчно приобщени към средата, която ги заобикаля:

СнимкаСпоред мен, защото самите учители не са информирани, защото го приемат по-скоро като забавено развитие. За да се диагностицира подобно нещо, се изисква време и специалисти. Не е нужно самият учител да направи цялостно изследване и диагностика, а по-скоро да може да насочи родителите към нужни изследвания. Също така да обърне внимание на някои ранни симптоми, без да ги зачита като бавноразвиващи се и да ги етикетира.

Най-разпознаваемите симптоми могат да се открият в диктовките, които всеки от нас прави през първите няколко години в училище. В тях се вижда, че докато пишат, някои деца разменят буквите в думите, които чуват. При четенето пък, понякога произнасят думи, които за тях са визуално близки до тази, която трябва да кажат. Не бива да им се правят забележки, че мислят по различен начин, защото при тях е по-развито образното, а не словесното мислене. Ако се фокусираме само на това, че виждат нещата различно, това може да задълбочи проблема и те да откажат да се справят с него. За работа с такива деца със сигурност са нужни голяма доза търпение, разбиране и толерантност. Качества, които не всеки преподавател проявява винаги. Донякъде това е разбираемо, тъй като работата им е тежка, недобре платена и често се сблъскват с арогантност, надменност и неуважение от страна на отделни свои ученици, но не бива това да се отразява върху отношението им към останалите.

СнимкаОсвен шрифта, Кристина е създала сайта adysfont.com, от където той може да бъде свален и инсталиран на компютър или таблет. Скоро ще заработи и версията му на английски. Тя продължава работата по него и:

За момента освен шрифта има допълнителна страница, на която събирам полезни съвети. Както за дизайнери, така и за родители и за учители или дислексици, които са по-големи и лесно се ориентират в интернет. Има както съвети за оформление, които да улесняват четенето, така такива, откъде човек може да си свали дадения шрифт на електронната си книга или да свали програма за аудиопреработка на текстов файл и по този начин да може да слуша книгата.

СнимкаЖеланието да помогнеш на някого, макар и малко, винаги е повод да благодариш на себе си, че не си забравил какво е да бъдеш човек. Струва си да опитаме да бъдем по-добри, по-състрадателни и по-истински, и да подкрепяме всяка идея, която има смисъл за нас и знаем, че ще донесе усмивка на някого. Като например да прочете, че някой го обича и е щастлив, че е част от живота му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25