Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата без родители имат нужда някой да повярва в тях и да им даде втори шанс

БНР Новини
Снимка: stepforbulgaria.org

Най-важното нещо за едно дете е да расте здраво, щастливо, обичано и сигурно. Тези съвсем обикновени потребности обаче са мечта за онези, чиято съдба е отредила да израснат лишени от родителски грижи. Цял живот те изпитват смесени чувства на загуба, неувереност, отчаяние и гняв, защото обществото ги смята за различни. Това ги подтиска, озлобява, а понякога дори ги кара да престъпят закона. Причините да изоставиш рожбата си могат да бъдат различни. Освен заради финансови проблеми, родителите често оставят децата си и от страх, особено ако са ги родили твърде млади. Така в домовете попадат хиляди деца, на които се налага да пораснат много по-бързо от своите връстници, живеещи щастливо у дома. Какво се случва с тях, когато  пораснат и как се адаптират към реалния живот извън институцията? Фондация „Стъпка за България” е една от организациите, заели се с нелеката мисия да предложат решение на тези въпроси. В интервю за Радио България нейният оперативен директор Йордан Пенев разказа:

СнимкаОсновната дейност на фондацията в момента е координация на мрежа от ментори, които се занимават индивидуално с определени младежи, които имат мотивация да се развият. Свързваме съответния младеж с ментор, който може да му помогне да намери своето място в обществото. Разбира се, в процеса на обсъждане те често променят мнението си. Като разберат например какво означава икономика или право се преориентират. Хубавото е, че разполагаме с една широка менторска мрежа , защото менторите ни са с опит в много направления, така че винаги има с кого да свържем младежите.

Това е важно, за да могат те да развият потенциала, който имат. Нужно е само някой да повярва в тях и да им вдъхне увереност, че ще успеят.

Много често започваме работа с младежи, които вече имат проблем с интеграцията в обществото и са жертви на дискриминация в училище, било заради липса на родители, или заради различен етнос. Това, което правим с менторската програма и с тези обучения, е да ги социализираме.

Йордан Пенев завършва Американския колеж, а след това и бакалавърска степен по биология в САЩ. Доброволец е в различни хуманитарни каузи в България, САЩ, Исландия, Великобритания, Източна и Южна Африка. Казва, че е научил много от различните места, където е пътувал, но едно е общото между тях – всеки ден, независимо къде, някой има нужда от помощ. Едни се нуждаят от морална подкрепа, други пък от медицинска помощ, която макар да е човешко право, в някои части на света е непостижим лукс. Няма по-голямо удовлетворение от това да видиш усмивката на непознат, на когото си помогнал. Дарил си детски дрехи или играчки в дом за деца или си приютил изоставено дете. Това са малки жестове на емпатия, които ни правят по-добри. А децата без родители наистина имат нужда от обич и топлина, от подкрепата на цялото ни общество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04