Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделецът Симеон Георгиев: Няма равнопоставеност между фермерите в България

БНР Новини
Снимка: личен архив

След продължително затишие българските фермери отново излязоха на протест пред Министерството на земеделието, в знак на недоволство срещу нови наредби и изисквания. Служебният ресорен министър проф. Бозуков се ангажира с решаване на проблемите на стотиците български животновъди. Тяхното недоволство е насочено срещу тромавата бюрократична машина, която бави субсидиите за животновъди. „Протестът ни е пред Министерството на земеделието, защото тук чиновниците са назначени, за да защитават нашите интереси, а не на Финансовото ведомство” – заявиха протестиращите фермери. Един от тях е Симеон Георгиев, фермер с дългогодишна практика от гр. Пазарджик. За всички близо 30 години, откакто се занимава с обработка на земя и отглеждане на добитък, той има 6 проекта, получили европейско финансиране. Новите изисквания толерират селските райони, а земята на фермера от град Пазарджик не попада в тях. По думите му тази нелогична дискриминация не е заради изискванията, наложени от Брюксел, а е замислено от земеделските чиновници в страната ни.

СнимкаАз съм фермер, чиято дейност е в Пазарджик, а според новите правила, такива като мен, автоматично отпадат, защото земята ми не попада в селски район – не скрива огорчението си Симеон Георгиев. – Занимавам се със зърнопроизводство и отглеждам животни от 1991 г. Обработвам 2500 дка земя и имам 60 животни, от които 45 са млекодайни крави. Фермерите не сме единни и задружни, когато искаме да отстояваме интересите си. 30 години вече не можахме да се обединим и да направим работещи браншови организации. Правили сме опити, но нищо не се получи. Така е, защото лидерите, които си избираме, следват прикрити, корпоративни и политически интереси. За нас, които работим на полето и във фермите, остават само проблемите. Насочил съм се предимно към зърнопроизводството, понеже то може да се съхранява по-дълго време.Основният ми пазар за пшеницата и ечемика е за Гърция, а слънчогледът отива в Турция. За нашия пазар нямам продукция.Всяка година гърците плащат по-добре, докато у нас това не става. За да спечелиш от земеделие в България, трябва да имаш милиони. Тях трябва да вложиш в затворен цикъл на производството – от нивата, през фермата, мандрата, та чак до магазина, в който да предлагаш готовата продукция. Това е немислимо за обикновените производители.

След дълги години на излъгани надежди в аграрния сектор, естествено идва и въпросът за мотивацията на хората, останали да обработват земята в България. За Симеон Георгиев да си производител у нас е „сладка болка“.

СнимкаНай-приятният момент е, когато видиш, че нещо излиза от ръцете ти. Започваш от голо поле, а после прибираш богата реколта, която се превръща в храна за хората – казва земеделецът от Пазарджик. – Един от най-болните проблеми е набирането на работната ръка. Преди десетина години доби популярност програмата на правителството „от социални помощи – към заетост”. Тогава чрез нея наемахме социално слаби хора. Сега няма как да вземеш такива хора. Иначе от години ползвам труда само на двама работници. С тях прибираме реколтата, а по време на сеитбата наемам още за сезонна работа. Заплатата им във фермата е 840 лв., а възнаграждението на трактористите варира от 1300 до 1500 лв. Всяка година обаче, има проблем с кадрите за полска работа. Тя не е за всеки, изисква се опит и умение за управление на скъпо струващи машини. Сега тракторите са модерни и климатизирани, няма я умората в горещите дни, както беше в старите. За съжаление обаче, хората са се отучили да се трудят и с нищо не можем да ги върнем към нивите. Повечето подготвени трактористи избират да работят в чужбина, там надниците са по-добри, отколкото при нас. Човек, който борави с модерната земеделска техника, е много ценен за работата у нас, но и в другите държави.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25