Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две години в столицата ще бъдат изградени 80 зарядни станции за електромобили

Снимка: вестник "Капитал"

80 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени в София до две години,  стана ясно от днешната кръгла маса "Добри новини за електромобилите". Събитието се организира от Българска асоциация "Електрически превозни средства" (БАЕПС)  и Националния доверителен еко-фонд. 

Цената на един нов електромобил от градски клас е 35 000 евро. 

Като инвестиционен разход, цената на тези автомобили е по-висока, но разходите за експлоатация са по-ниски,  обясни Камен Василев, член на Борда на БАЕПС:
Хората започат да разбират, че елекромобилът съвсем пълноценно може да замести автомобилите с двигатели с вътрешно горене, с които всички сме свикнали и от които е добре да се откажем скоро време. 

Технологиите за батериите стават с все по-големи капацитети и с все по-ниска цена, обясни още Василев:
Времето за зареждане може да бъде от половин час до няколко часа в зависимост от капацитета на самия акумулатор, самата батерия и  в зависимост от зарядната станция, която използваме за зареждане. 

Като основно правило можем да кажем, че ако имате дневен пробег, който е над 80 км и предимно в градски условия - дори и два пъти по-скъп електромобил от аналогичен автомобил с двигател с вътрешно горене вече ви излиза по-изгодно, т.е ако наистина го карате, електромобилът е по-добър, но ако не го карате, няма как да усетите тези предимства,  подчерта Камен Василев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!