Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Премиерът и лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич обяви, че най-късно днес ще съобщи решението си за евентуални предсрочни парламентарни избори, които биха се провели заедно с президентските, съобщава вестник "Данас". Изданието отбелязва, че според неофициални информации няма да се наложи гражданите тази година да гласуват отново и за народни представители.  Белградските вестници съобщават още, че днес се очаква Сърбия да отвори две нови глави в присъединителните преговори с Европейския съюз. Така тя ще има осем отворени и две временно затворени глави по пътя си към членство в Съюза.      
Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев ще поиска мандат за съставяне на правителство от президента Георге Иванов, съобщава скопският вестник "Дневник". Това ще стане, след като през уикенда трите партии на етническите албанци, които влязоха в парламента - Демократичният съюз за интеграция, Беса и Алианс на албанците, са дали своите депутатски подписи на Социалдемократическия съюз. Така четирите партии ще имат общо 67 от 120 депутати.
Американският президент Доналд Тръмп ще увеличи военните разходи на страната, докато съкращава бюджетното финансиране във всички други сектори, информира "Ню Йорк Таймс". "Вашингтон поуст" пише за разделенията в републиканското мнозинство в Конгреса по въпроса за замяна на Закона за достъп до медицинска помощ, по-известен като "Обамакеър". Чрез него се осигурява достъп до здравни услуги и на бедните американци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!