Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското председателство на ЕС – приоритети и политики

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Точно преди 10 години – в началото на 2007 г. България беше приета за член на Европейския съюз. Оттогава до днес настъпиха много промени, но в някои отношения страната като че ли продължава да бъде на границата между два свята – европейския Изток и европейския Запад. През 2018 година България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от Естония, а след шестте месеца начело на евросъюза ще го предаде на Австрия. Това е изключителна възможност страната ни да покаже своите идеи за развитие на съюза и да бъде активен участник в създаването на европейските политики. Целите, поставени от Председателството, трябва да бъдат достатъчно амбициозни, но все пак и постижими.

СнимкаКонференцията „Бъдещето на Европа, българското председателство 2018 и приоритетите на българския бизнес и общество”, която се проведе в София, огласи приоритетите, които ще имаме в периода януари-юни догодина. Българският евродепутат, член на Европейската народна партия, Ева Майдел се спря на три от тях:

Първият ни приоритет е свързан с това да създаваме и да имаме повече работни места, по-голяма конкурентоспособност и по-голям растеж. Ако наистина покажем, че заставаме зад предприемчиво мислещите хора, зад иновациите и прогресиращата икономика, можем да го изпълним с много смисъл. Вторият е свързан със защитата на всички граждани в ЕС. Да имаме по-голяма сигурност и по-качествени правосъдни системи. Затова се радвам, че България е една от държавите, които ясно и последователно отстоява своята позиция, за да имаме силна, независима, ефективна, европейска прокуратура, която да осъществи и осигури качествена защита на финансовите интереси на съюза. Насърчаването на електронното правосъдие и технологиите в съдебната система също са важни. Последният приоритет е Съюзът да бъде мощен фактор на световната сцена. Тема, която е все по-актуална. Тук лидерството на европейско ниво е от най-голямо значение.

Подготовката на председателството е основен приоритет на служебното правителство, заяви вицепремиерът Деница Златева и допълни, че по време на нашето председателство ще участваме в преговорите по Брекзит. Ще настояваме те да се водят заедно с всички държави-членки, а не с всяка поотделно. България ще подкрепя и политики, които насърчават свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

СнимкаВ конференцията участва и външният министър Ради Найденов, който определи Брекзит като предизвикателство, както за ЕС, така и за Обединеното кралство. Според българския дипломат, трябва да извлечем поуките си от този референдум, защото ще са ни от полза при изграждането на една по-прагматична Европа, с по-адекватни отговори на конкретни очаквания на гражданите и изброи няколко принципа, които ще следваме при председателството през 2018 г.:

Нашият принос към дебата за бъдещето на ЕС ще е основан на виждането за запазване на интеграционния модел и като метод за преодоляване на проблемите. Затова и водещите принципи на българското председателство ще бъдат отговорност към постигането на общите цели и приоритети на съюза, чрез обвързване на работната програма на председателството с дневния ред на ЕС. Запазване на целостта и единството на съюза, чрез търсене на общи решения и отговори на предизвикателствата, но и вземане под внимание на чувствителните за всяка държава-членка въпроси. Третият наш принцип е укрепването на солидарността и кохезията като основополагащи принципи във всички действия на ЕС. Четвъртият принцип е приемственост, предвидимост, стабилност в процеса на вземане на решения при последователните ротационни председателства.

Найденов лансира и идеята България да подаде кандидатура за членство в Еврозоната. По негови думи, това не е популярно решение, защото има своите плюсове и минуси, но трябва да го обсъдим в подходящия момент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е домакин на последния етап от регатата TID 2024

Във Видин посрещнаха участниците в 67-та международна туристическа регата TID 2024 (Tour International Danubien - TID) 2024. Над 130 участници от 10 държави акостираха на дунавския бряг при крепостта Баба Вида. Видин е втората спирка на регатата в..

публикувано на 14.08.24 в 09:14
ТЕЦ „Варна“

Ахмед Доган е подал документи да се откаже от собствеността в ТЕЦ "Варна"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистър, съобщи в-к "24 часа". В Търговския регистър на 12 август е внесено искане 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда". В..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Царството на муфлоните се намира в Източните Родопи

Сред дивата природа на Източните Родопи, в района на град Кърджали се простира Държавно ловно стопанство "Женда". Това е едно от най-красивите и живописни места в тази част на България. Наред с големите стада муфлони, тук се скитат и благородни елени,..

публикувано на 14.08.24 в 08:15