Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското председателство на ЕС – приоритети и политики

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Точно преди 10 години – в началото на 2007 г. България беше приета за член на Европейския съюз. Оттогава до днес настъпиха много промени, но в някои отношения страната като че ли продължава да бъде на границата между два свята – европейския Изток и европейския Запад. През 2018 година България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от Естония, а след шестте месеца начело на евросъюза ще го предаде на Австрия. Това е изключителна възможност страната ни да покаже своите идеи за развитие на съюза и да бъде активен участник в създаването на европейските политики. Целите, поставени от Председателството, трябва да бъдат достатъчно амбициозни, но все пак и постижими.

СнимкаКонференцията „Бъдещето на Европа, българското председателство 2018 и приоритетите на българския бизнес и общество”, която се проведе в София, огласи приоритетите, които ще имаме в периода януари-юни догодина. Българският евродепутат, член на Европейската народна партия, Ева Майдел се спря на три от тях:

Първият ни приоритет е свързан с това да създаваме и да имаме повече работни места, по-голяма конкурентоспособност и по-голям растеж. Ако наистина покажем, че заставаме зад предприемчиво мислещите хора, зад иновациите и прогресиращата икономика, можем да го изпълним с много смисъл. Вторият е свързан със защитата на всички граждани в ЕС. Да имаме по-голяма сигурност и по-качествени правосъдни системи. Затова се радвам, че България е една от държавите, които ясно и последователно отстоява своята позиция, за да имаме силна, независима, ефективна, европейска прокуратура, която да осъществи и осигури качествена защита на финансовите интереси на съюза. Насърчаването на електронното правосъдие и технологиите в съдебната система също са важни. Последният приоритет е Съюзът да бъде мощен фактор на световната сцена. Тема, която е все по-актуална. Тук лидерството на европейско ниво е от най-голямо значение.

Подготовката на председателството е основен приоритет на служебното правителство, заяви вицепремиерът Деница Златева и допълни, че по време на нашето председателство ще участваме в преговорите по Брекзит. Ще настояваме те да се водят заедно с всички държави-членки, а не с всяка поотделно. България ще подкрепя и политики, които насърчават свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

СнимкаВ конференцията участва и външният министър Ради Найденов, който определи Брекзит като предизвикателство, както за ЕС, така и за Обединеното кралство. Според българския дипломат, трябва да извлечем поуките си от този референдум, защото ще са ни от полза при изграждането на една по-прагматична Европа, с по-адекватни отговори на конкретни очаквания на гражданите и изброи няколко принципа, които ще следваме при председателството през 2018 г.:

Нашият принос към дебата за бъдещето на ЕС ще е основан на виждането за запазване на интеграционния модел и като метод за преодоляване на проблемите. Затова и водещите принципи на българското председателство ще бъдат отговорност към постигането на общите цели и приоритети на съюза, чрез обвързване на работната програма на председателството с дневния ред на ЕС. Запазване на целостта и единството на съюза, чрез търсене на общи решения и отговори на предизвикателствата, но и вземане под внимание на чувствителните за всяка държава-членка въпроси. Третият наш принцип е укрепването на солидарността и кохезията като основополагащи принципи във всички действия на ЕС. Четвъртият принцип е приемственост, предвидимост, стабилност в процеса на вземане на решения при последователните ротационни председателства.

Найденов лансира и идеята България да подаде кандидатура за членство в Еврозоната. По негови думи, това не е популярно решение, защото има своите плюсове и минуси, но трябва да го обсъдим в подходящия момент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05