Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Един говор на границата на българската граматика“

БНР Новини
Изглед от с. Ореше, Кукъска Гора.
Снимка: личен архив

СнимкаДоц. д-р Лучия Антонова-Василева е ръководител на Секцията по българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН. Научните й интереси са свързани с българската диалектология, фонетика, фонология, морфонология, лексикална и граматична семантика, аспектология, лингвогеография. Участва в съставянето на Български диалектен атлас (ч. I-IV), съавтор е на Кратък речник на диалектните думи. Изследва българските говори на територията на страната ни, в Гърция, Македония и Албания.

Преди седмица в Големия салон на БАН беше представена новата книга на доц. д-р Антонова-Василева „Диалектната система на с. Шищевец, Кукъска Гора – един говор на границата на българската граматика"


Предлагаме Ви интервюто, което тя даде за Радио България по този повод.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Атанас Запрянов

В авиобазата край Пловдив няма да има съоръжения за ядрено оръжие

В авиобазата до с. Граф Игнатиево край Пловдив няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие. Това се казва в писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на..

публикувано на 24.07.24 в 11:08