Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуването е страст, която те държи жив

БНР Новини

Какво вълнува децата днес? Отговорът на този въпрос не е лесен, особено, когато във всекидневието им те са погълнати от своите електронни устройства. Вървейки по улицата, забили нос в екраните на телефони и таблети, те често дори и не забелязват хората, с които се разминават. Игрите навън и желанието за приключения отдавна са отстъпили своето място и са заменени от виртуалното общуване. Срещаме ви с една жена, която не може да приеме тези изолираност и отчуждение, завладели нашите наследници. Биляна Траянова е актриса, пътешественик и автор на поредица приключенски детски книги „Хариша“. Ето какво ни разказа за тях:

СнимкаМного време наблюдавах своите деца и децата на мои приятели. Това са деца, които не можем да задържим с книгите, които ние сме чели, когато сме били на тяхната възраст. Те са много информирани, живеят много динамично, бързо консумират и обработват информация. Затова „Хариша“ беше създаден по особени критерии. Първото, което исках да дам на децата, е много вълнуващ сюжет, който да ги държи през цялото време. Много е трудно да ги задържиш с литература, която включва едни дълги описания и повествования. Това са неща, които децата вече виждат с един клик в интернет. Това беше може би най-трудното в книгата, защото тя не е просто едно художествено произведение, а е един сериозен проект, който цели да върне децата към книгите, да ги накара да влязат в необятния свят, който е на нашата планета. Безкрайно удоволствие е да откриваш нови и нови култури и светове, да се вглеждаш в природата и да я изучаваш. Това са послания, които трябва да се подават от най-ранна възраст, за да може детето да тръгне по тези пътища.

С поредицата си Биляна иска да представи дивния свят на природата, защото той е реален и децата трябва да знаят, че е достъпен за тях.

СнимкаВсяка история е от различно кътче на планетата. Главният герой е 8-годишно дете, което постоянно научава нещо ново, среща се с нови хора и култури и развива нови умения. Всяка книга съдържа приключенска история, наръчник за оцеляване и опознаване на съответната култура и място за бележки на читателя.

СнимкаЗа Биляна пътуването е страст, която те държи жив. Посетила е над 50 държави, но със сигурност не е успяла да ги усети и разгледа напълно. Има места, на които е била по няколко пъти, но все още открива нови и вълшебни кътчета там. Казва, че никога не се подготвя предварително за следващата дестинация, където отива. Предпочита да няма предварителни очаквания и да се изненада от това, което види. Пътеводителите и книгите, които купува, чете винаги след като се върне. Освен пътешественик, тя е и актриса. Обяснява страстта си към театъра с това, че е израснала в храма на Мелпомена, защото родителите й са актьори. Мечтата й е един ден да играе в мюзикъл като „Котките“ или филми като „Мама Миа“ и „Лалаленд“, чрез които да предаде на зрителите цялата красива енергия, която струи от нея. Казва, че никога не й омръзват нещата, с които се занимава и винаги намира вдъхновение, защото е неспокойна и търсеща душа.
Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05