Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братя Владигерови представят новия си албум The Rag Waltz Time

Снимка: wladigeroff.com

Днес започва българското турне на Александър и Константин Владигерови, които представят музиката от своя нов албум The Rag Waltz Time. Първата среща с публиката е в Стара Загора, в уютната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, следват концерти в Шумен и Пловдив, последният е в Sofia Live Club на 23 април.

Работата върху новата програма е започнала в началото на 2016 г. Записите са правени и в София, и във Виена, където близнаците живеят от десетилетия. Заглавието на албума дава една от пиесите в него. The Rag Waltz Time е игра на думи – отражение на музикалната игра между рагтайм и валс в композицията на Константин.

Когато се появи някоя идея, с всяка репетиция, с всеки концерт ние я обогатяваме и развиваме, докато решим, че е време да бъде записана – разказва той. – В този албум участват общо 19 музиканти. Освен обичайните ни партньори, има колеги, с които почти не сме работили и във Виена, и в София. Например с кавалджията Недялко Недялков за първи път записваме. Също и с тубиста от Ню Йорк Джонатан Сас, който свири в една от пиесите. Поканихме и барабаниста Макс Мон и басиста Навид Джавади, с които също не бяхме записвали. Държа да спомена нашия скъп приятел – саксофониста  Христо Големинов, внук на Марин Големинов, много талантлив млад музикант. Той живее в Португалия, но имахме концерти в България миналата година. С него записахме първата композиция в албума. От известно време работим с един певец, акордеонист и мултиинструменталист от Сърбия – Божидар Раденкович. Той участва в пиесата Balkan Swiss Twist. Сред обичайните музиканти не мога да не спомена Стоян Янкулов, Владимир Кърпаров и Линда Манчева на виолончело, както и Димитър Карамитев – кавал.

Нека припомним, че тромпетистът Александър и пианистът Константин са внуци на големия български композитор Панчо Владигеров и синове на Александър Владигеров – диригент, композитор, пианист.

Имаме щастието да се радваме на обичта на семейството си – казва Александър. – Те ни възпитаваха по този начин, изградиха светогледа ни чрез музиката. Това наистина е дар от Бога и от тях. Нашият дядо винаги е свързвал западноевропейските изразни средства с българските ритми и мелодии. Освен това има много произведения, които носят джазов характер. Нашата идея е да запишем наши аранжименти на негови пиеси, в които има такъв заряд и такава хармонична линия. В настоящия албум включихме неговото „Господско хоро“, писано през 1932 г., когато Панчо Владигеров се завръща в България и го включва в своя опус „Български песни и танци“. Освен „Господско хоро“ записахме и една негова ръченица, но в трио с нашата сестра Екатерина. Това е друг наш проект. Репертоарът на нашето трио може да бъде наречен „непознатият Владигеров“. Изпълняваме неща, които Панчо Владигеров е писал главно за Deutsches Theater в Берлин, като театрална музика за постановките на Макс Райнхарт. Оттам започваме, дали ще направим нещо по-голямо е въпрос на време и вдъхновение. Творчеството на Панчо Владигеров е такъв голям извор на идеи и музика… Аранжиментът, който Коси направи на „Господско хоро“ нарекохме Grande Danse En Rond. Надявам се слушателите да харесат тази идея.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25