Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът сам да решава меси ли се олигархията в държавните дела

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Втора седмица българската общественост следи с недоумение скандал, породен от среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена от газовия бранш Сашо Дончев, състояла се в офиса на друг крупен бизнесмен – Георги Гергов, който е и член на ръководството на БСП. Според Дончев Цацаров му отправил заплахи и задавал недопустими въпроси за притежавания и издаван от него в-к „Сега“, но според прокурора това не е така. Президентът Радев и служебният премиер Герджиков отказаха да коментират случая, поради неяснотата на фактите около него. В обществото обаче надделя тезата, че е нередно главният обвинител в държавата да обсъжда въпроси с бизнесмен извън служебния си кабинет, при това с посредничество на друг, и поради това БСП се дистанцира от Гергов. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова, цяла партия не може да носи отговорност за личните действия на един свой член и поставен под силен натиск Гергов подаде оставка от изпълнителното бюро на БСП. Това обаче предизвика в партията вътрешни сътресения и опълчване на структурите й в Пловдив срещу централното ръководство. Опасност в казуса съзря и спечелилата изборите партия ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов допусна, че главният прокурор е „попаднал в капана на червени олигарси”. От Гергов се дистанцира и партия ГЕРБ, като разпореди на владените от нея общини на Пловдив и Варна да се освободят от акциите си в Пловдивския панаир, в който бизнесменът социалист е мажоритарен собственик. От това последва смут и в редиците на ГЕРБ, защото държавният дял от 49% в панаира беше прехвърлен на общините в Пловдив и Варна с решение на правителството на самата ГЕРБ преди по-малко от година. Скандалът предизвика агресивна дискусия с брутални лични нападки във Висшия съдебен съвет, който в крайна сметка се произнесе в полза на главния прокурор и отказа да го проверява заради срещата му с бизнесмените Дончев и Гергов, защото била част от личния му живот и по никакъв начин не предизвиквала притеснения. Главният прокурор отказа да отговаря пред магистратите защо изобщо е трябвало да има среща с Дончев, тъй като скандалът бил по чужд сценарий, в който той не участва. Последните развития показват, че вместо да се изясни, казусът се заплита. Така вероятно всичко загатнато в хода на скандала ще си остане в сферата на съмненията и не институциите, а всеки гражданин сам ще съди дали е вярно, че той е предизвикан от олигархията, или всъщност нищо не се е случило, и двете най-големи партии в страната и висшите магистрати излишно са се притеснили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05